Volikogult pälvib teenetemärgi seitse pärnakat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linna teenetemärk.
Pärnu linna teenetemärk. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu otsustas anda teenetemärgi seitsmele pärnakale.

Teenetemärk antakse Pärnu haigla II sisehaiguste osakonna juhatajale Katrin Antsovile neuroloogiliste haiguste nüüdisaegse ravi ja neuroloogia eriala arendamise eest Pärnu linnas ja maakonnas. Antsov on hoolt kandnud selle eest, et neuroloogiliste, eeskätt insuldihaigete vastuvõtt ja ravi oleks kiire ja efektiivne ja vajadusel saaksid nad kiiret abi kõrgema ravietapi haiglates. Üle 30 aasta Pärnumaa inimesi ravinud Antsov on kasutusele võtnud mitu uut diagnostika- ja ravimeetodit, sealhulgas neurofüsioloogia ja kompuutertomograafia.

Teenetemärk antakse Pärnu haigla II sisehaiguste osakonna juhatajale Katrin Antsovile neuroloogiliste haiguste ajakohase ravi ja neuroloogia eriala arendamise eest Pärnu linnas ja maakonnas.
Teenetemärk antakse Pärnu haigla II sisehaiguste osakonna juhatajale Katrin Antsovile neuroloogiliste haiguste ajakohase ravi ja neuroloogia eriala arendamise eest Pärnu linnas ja maakonnas. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

“Mis te räägite! Ma ei oska “möö” ega “mää” öelda selle peale,” lausus Antsov esmalt sõnatuks jäädes. End veidi kogunud, ütles ta, et tegu on meeldiva tunnustusega kauase töö eest. “Tänapäeval öeldakse noortele, et ärge jääge ühe töökoha peale pikalt, vahetage, otsige uusi kogemusi. Aga mina olen jäänud ühe koha peale,” tõdes ta.

Samuti pälvis auraha Tallinna tervishoiu kõrgkooli rektor Ülle Ernits panuse eest õenduse kõrgharidusõppe laienemisel Pärnu linna ja projekti “Kool haiglas” vedamise eest. Ettevõtmine on märkimisväärselt leevendanud väljaõppinud õdede puudust Pärnu linna ja maakonna tervishoiuasutustes ning avardanud pärnakate võimalusi omandada kõrgharidus kodukohas. Mullu lõpetas esimene, 27-liikmeline Pärnu õendustudengite grupp, praegu õpib Pärnu haiglas veel kaks tulevaste õdede rühma.

Tallinna tervishoiu kõrgkooli rektor Ülle Ernitsat tunnustati töö eest Pärnu tervishoiutöötajate koolitamisel.
Tallinna tervishoiu kõrgkooli rektor Ülle Ernitsat tunnustati töö eest Pärnu tervishoiutöötajate koolitamisel. Foto: Madis Sinivee

“Oh, ma tõusen püsti praegu. Milline üllatus! See on nüüd küll selle aasta rõõmusündmus!” rõkkas Ernits pärast pisukest enesekogumist. “Ma olen nii rõõmus!” Tema hinnangul on tunnustusega tihedalt seotud Pärnu haigla koos Urmas Sule ja Margit Seppikuga, kelle eestvõttel on saanud Tallinna tervishoiu kõrgkool panustada Pärnule töötajate koolitamisse.

Teenetemärgiga auhinnatud Enn Hallik on 41 aastat töötanud spordiajakirjanikuna, kirjutanud kultuuriloolisi raamatuid ja löönud kaasa kodulinna ühiskondlikus elus. Ta kuulus aastatel 1989–1997 Pärnu linnavolikokku, on Pärnu kahe silla jooksuringi rajamise ja populaarse jooksu üks algatajaid ning Uhla–Rotiküla jooksule aluse panija. Hallik on Pärnu spordiliidu juhatuse esimees ja linna lauatenniseelu eestvedaja. Olles lõpetanud kuueköitelise raamatusarja 1944. aastal kodumaalt põgenenud eestlastest, uurib ta praegu Pärnumaa spordiajalugu, kirjutamaks sellestki raamatuid.

Kauaaegne spordiajakirjanik Enn Hallik pälvis Pärnu linna teenetemärgi
Kauaaegne spordiajakirjanik Enn Hallik pälvis Pärnu linna teenetemärgi Foto: Urmas Luik

Halliku sõnutsi on teenetemärgiga tunnustamine meeldiv üllatus. “Väga kihvt,” rõõmustas ta uudisest kuuldes. “See on hea tunne, et ma mingite oma tegemistega olen kellelegi silma jäänud. Ega ma ole erilisi tunnustusi ju seni saanud.” Aumärgi saaja lisas huumoriga, et nüüd peab vist lipsu välja otsima.

Samuti tunnustab linn teenetemärgiga Pärnu haigla vanemõde Aita Kütti taastusravi juurutamise ja tänapäevase õenduse-hoolduse arendamise eest. Doktor Kaja Elsteiniga käivitas Kütt haiglas nüüdisaegse taastusraviosakonna, panustades liikumisravi võimaluste tutvustamisse ja uue metoodika kasutuselevõttu. 2005. aastal läks ta vanemõena koordineerima Ravi tänavale haigla õendus-hoolduskeskuse tööd. Kütt on aastaid olnud hinnatud õppejõud Pärnumaa kutsehariduskeskuses hooldustöötaja eriala omandavate õpilaste seas. Tema juhendatavad töötavad siinses haiglas ja paljudes Pärnumaa hooldeasutustes.

Pärnu haigla õendus-ja hoolduskeskuse vanemõde Aita Kütt.
Pärnu haigla õendus-ja hoolduskeskuse vanemõde Aita Kütt. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

“Loomulikult on see üllatus. Aga kui te ütlete, et see tunnustuse märksõna on taastusravi, siis tekib hästi soe tunne,” avaldas Kütt. Olnud üle paarikümne aasta taastusraviga seotud, on see teema talle väga südamelähedane.

Pikaaegse haridus- ja kultuuritöö ja panuse eest noorte juhendamisse annab linn teenetemärgi Pärnu kunstide maja õpetajale Rein Laosele. Saanud lavakunstikateedrist näitlejakutse, asutas Laos tollases õpilasmajas Saabastega Kassi lasteteatri. See hüüdnimi on talle külge jäänud eluks ajaks. Aastate jooksul on eri nime kandnud õpilasteatris näitlejameisterlikkust arendanud paar tuhat last, mängitud on sadu etendusi, kus vahel tuli tekst ise kirjutada või tõlkida, lava kujundada, kostüümid kavandada ja õmmelda, liikumine ja muusika seada. Laos on innustanud hoolealuseid kirjutama näidendeid, tema õpilaste seast on sirgunud andekaid näitlejaid.

Rein Laos pälvib Pärnu linna teenetemärgi.
Rein Laos pälvib Pärnu linna teenetemärgi. Foto: Mailiis Ollino

“Eks vana hobu taha ka vahel kaeru saada, eks ma näitlejana küllalt edev ole, et tunnustusest ära ei ütle,” sõnas Laos naerdes. Tallegi tuli tunnustus ootamatult, kuna selliseid autasusid ei anta palju välja. Laose hinnangul on see märk sellest, et miskit on tehtud õigesti, aga ega uhkusest saa nina püsti ajada. “Olen lastelegi öelnud festivalidele minnes, et meie eesmärk on teha teatrit, mitte saada auhindu,” lõpetas ta.

Pärnu Päikesejänku lasteaia kauane õppejuhataja Maret Põlluste pälvib teenetemärgi panuse eest alushariduse arendamisse ja lapsekeskse kasvatuse põhimõtete rakendamise eest. Aastatega omandatud kogemusi üldistades ja koduloo põhimõtteid taasavastades sai Põllustest üleriigilise lapsekeskse programmi “Hea algus” üks eestvedajatest ja tunnustatud praktikutest. Ta on õpetajate õpetaja, keda kuulavad nii kolleegid, lapsevanemad kui lapsed.

35 aastat on olnud Maret Põlluste Päikesejänku lasteaia õppealajuhataja.
35 aastat on olnud Maret Põlluste Päikesejänku lasteaia õppealajuhataja. Foto: Urmas Luik

“Eks see ole suur tunnustus sellele tööle, mida pikka aega tehtud on,” lausus Põlluste, kes lasteaias töötanud 50 aastat, neist 35 aastat Päikesejänkus õppealajuhatajana.

Teenetemärgi saab rinda ka Päikesejänku lasteaia direktor Sirje Vaikjärv tegevuse eest alushariduse arendamisel ja lapsekeskse kasvatuse põhimõtete rakendamiseks tingimuste loomise eest. Vaikjärv on koostöövõimelise meeskonna looja, eestvedaja ja juht. Tema juhtimisstiili iseloomustab suurepärane meeskonnatöö, koostöö lastevanematega, põhjalikult läbi mõeldud majandamine ning tänapäevase õpi- ja kasvukeskkonna kujundamine. See lasteaed on kujunenud programmi “Hea algus“ mudellasteaiaks, kus korraldatakse üleriigilisi lasteaiaõpetajate koolitusi. Lasteaiaelu edendamiseks, personali ja lastevanemate koolitamiseks on loodud Eesti Tulevikulapse SA.

Teenetemärgid antakse üle Pärnu päeval, 6. aprillil Kuninga tänava põhikoolis volikogu esimehe ja linnapea vastuvõtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles