Jaak Uibu: Eesti tulevikuvankrit veavad koostöö ja konkurents

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak ­Uibu pöördus möödunud aasta lõpul kõikide Eesti omavalitsuste poole ettepanekuga luua kohalike volikogude juurde rahvastikutaaste komisjon.
Jaak ­Uibu pöördus möödunud aasta lõpul kõikide Eesti omavalitsuste poole ettepanekuga luua kohalike volikogude juurde rahvastikutaaste komisjon. Foto: Peeter Langovits

Rahvatervise spetsialist ja meditsiinidoktor, üle 100 teadustöö koostanud 77aastane Jaak Uibu on pea kogu taasiseseisvunud Eesti aja suunanud avalikkuse ja tipp-poliitikute tähelepanu ­rahvastiku vähenemise probleemile.

“Kui sünnid lõpevad, kas siis rahvas säilib?” esitab Uibu küsimuse, viitamaks sellele, miks tema hinnangul on sündimus rahvatervise tähtsaim näitaja.

Viimase ettevõtmisena pöördus Uibu möödunud aasta lõpul kõikide Eesti omavalitsuste poole ettepanekuga luua kohalike volikogude juurde rahvastiku­taaste komisjon. Seda selleks, et voli­kogudki arutaksid rahvastikuprobleeme ja otsiksid neile lahendusi.

Te olete võtnud nõuks, et just rahvastikutaaste komisjonid omavalitsustes oleksid rahvastikukriisi lahendamiseks asjalik abinõu. Miks?

See on hädaabinõu, sest riik omavalitsusteta ei suuda seda kriisi lahendada.

Kui Jüri Ratas tuli võimule, siis kolmikliit kinnitas, et rahvastik on prioriteet. Aga need sammud … Ma vaatasin alguses, et läheb päris hästi. Moodustati rahvastikukriisi komisjon riigikogus ja hakati dokumenti tegema. Mida kauem seda tehti – mindki oli kutsutud osalema –, seda enam vaatasin, et kraavi kisub see asi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles