Indrek Kaldo juhib kooli, kus loll olla on loll

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Kaldo, Koidula gümnaasiumi direktor.
Indrek Kaldo, Koidula gümnaasiumi direktor. Foto: PP

Poliitikutele antakse ametisse astumise järel 100 kriitikavaba päeva, sama ajaga peab end juhtimisspetsialistide väitel tõestama uus juht: sellest oleneb tema edasine karjäär. Pärnu Koidula kooli direktoril Indrek Kaldol saavad 100 esimest tööpäeva kohe-kohe täis, seega just õige aeg tehtu kohta põhjalikumalt aru pärida.

Kas kool, mida 2011. aasta 1. septembril juhtima asusite, oli veel see kool, mille 1991. aastal lõpetasite?

Maja on sama, inimesed on suures osad samad, õpetamissüsteem on sama, nii et tegelikult ei ole vahepeal midagi kardinaalselt muutunud. Ei oska öeldagi, on see hea või halb. Õpetamise seisukohalt on ta muidugi hea, sest stabiilsus toob edu.

Tegime just statistikat, kuhu on meie kooli lõpetanud edasi õppima läinud, ja kooli trump on sama nagu minu lõpetades: peaaegu kõik tahtjad saavad kõrgkooli riigieelarvelistele ehk tasuta kohtadele. Sel aastal jätkas nii 81 protsenti meie lõpetanutest. See on meie põhiline erinevus teistest koolidest, sest tasulisele kohale võib tänapäeval minna lõpetanutest pea igaüks.

Kas minnakse koduriigist kaugemalegi?

Kuigi sel aastal asus ainult üks lõpetanutest edasi õppima välismaal, tegin ka selle kohta statistikat, kes on varem läinud õppima maailma tippülikoolidesse, ja sinna on läinud päris paljud. Praegu õpib 14 meie vilistlast mõnes maailma top-30 ülikoolis. Maailma esiülikoolis Cambridge’is on neid kaks, üks neist doktorantuuris; maailma viiendas ehk Oxfordis õpib kolm, neist kaks doktorantuuris. Koidula lõpetanuid on veel Columbia ülikoolis, see on ülikoolide top’is kümnes, ja Bristolis, mis asub 30. kohal. Kolm meie vilistlast õpib Pekingi ülikoolis, see on maailma 46. ülikool – sellist fakti pole ühelgi teisel Pärnu koolil ette näidata.

Enne ametisse astumist lubasite, et Koidula kool jätkab võetud kursil ja tihedas koostöös nii lähedal kui kaugel kõrgkoolidega. Kas olete sõna pidanud?

Neljapäeval lähen Tallinna ja allkirjastan Koidula kooli ja Tallinna ülikooli ametliku koostööleppe. See leping tagab meie õpilastele võimaluse, et kui ülikoolil valmib järgmisel aastal loodussuuna maja, saavad meie õpilased seal laborites katseid teha. Ka on lubatud, et meie õppurid saavad uude majja minna suvekooli.

Üks kursimuutus siiski plaanis on: meie kool avab uuest õppeaastast uue õppesuuna. Kui praegu on meil matemaatika-füüsika ehk reaalsuund ja loodussuund, siis järgmisest õppeaastast avame alates 10. klassist keelesuuna. See on mõeldud neile, kes pole reaalainete süvaõppest huvitatud, vaid sooviksid õppida eelkõige keelt.

Õpetame valikainena prantsuse keelt ja valmistame õpilasi ette IELTSi sooritamiseks, eksam ise toimuks TÜ Pärnu kolledžis. (IELTS ehk International English Language Testing System on eksam neile, kes kavatsevad õppida või töötada ingliskeelses keskkonnas – U. H.)

Õppesuuna erinevus muudest humanitaarkoolidest on see, et meil saavad õpilased korraliku põhja matemaatikaski, me ei kopeeri kedagi, loome täitsa uue suuna.

Koidula gümnaasium oli tänavuste riigieksamite põhjal koostatud Eesti koolide pingereas 18. kohal ehk kaks kohta kõrgemal kui 2010. aastal. Kas 2012. aastal on eesmärk 16. koht või on teile kooli hindamisel miski muu riigieksamite tulemustest olulisem?

Pingerida näitab, kui head õpetajad on koolis, ja kui oled eesotsas, ka kooli tugevust.

Oleme analüüsinud tulemusi ainete kaupa. Võtsime endale olulised matemaatika-füüsika ja inglise keele ja kahes esimeses pole meil Lääne-Eestis konkurente. Inglise keeles on meist Pärnus eespool ainult Sütevaka. Mulle oli meie tase positiivne üllatus: see näitab, et kes tahab välismaale kõrgkooli sisse saada, see sinna saab.

Kui hiljuti käisid Bristolis õppivad vilistlased koolis rääkimas õppimisvõimalustest Ühendkuningriigis, ütlesid nad, et IELTSi test ehk oma inglise keele oskuse tõestamine oli neile käkitegu. Kui matemaatika ja inglise keel on heal tasemel, saad igal pool hakkama.

Kas on veel au sees kooli omaaegsed juhtlaused „Loll olla on loll!” ja „Kui on tarvis, teeme ära!”?

Lisandunud on “Koidula kool on parim kool neile, kes on valinud õppimise”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles