Perevägivallast kõnelemise õiguse eest võitlev pärnulanna esitati auhinnale

Copy
Haini Ilonen.
Haini Ilonen. Foto: Mailiis Ollino

Aastaid perevägivalla all kannatanud ja praegugi oma eksabikaasaga kohtulahingut pidav pärnulanna Haini Ilonen esitati justiitsministeeriumi ja presidendi kantselei väljaantava vägivallaennetuse auhinna kandidaadiks.

Auhinnaga tunnustatakse tublisid inimesi, kes on teinud midagi olulist selle nimel, et Eestis oleks vähem vägivalda. Iloneni kandidatuuri ülesseadjate kirjelduse järgi on tegu julge naisega, kes oma viie lapsega on välja murdnud vägivaldsest suhtest ja nüüd nõustab sama saatusega naisi, on neile toeks ja räägib sel  teemal meedias.

Auhinna komisjonile saadetud kirjas juhitakse tähelepanu praegu Pärnu maakohtus kinniste uste taga peetavale kohtuprotsessile, kus Haini kunagine abikaasa Jari Ilonen nõuab, et naine lõpetaks nende koduseinte vahel toimunust avalikult kõnelemise. Nimelt on Haini üks esimesi naisi, kes on julgenud oma näo ja nimega kõnelda avalikkuse ees lähisuhtevägivallast (Kanal 2 saatesarja „Keda ma küll armastasin?” avaloos ja saates “Radar” aastal 2016, ETV “Ringvaates” 2016. aastal, TV3 uudistes tänavu veebruaris). Jari Ilonen aga leiab, et naise kirjeldatu on tõendamata ja too peaks lõpetama rääkimise, saatma meediale teate, et mees pole tema vastu vägivaldne olnud, ja paluma vabandust.

Pärnu naiste tugikeskuse juhataja Margo Orupõld on märkinud, et vägivalda kannatanud naised peavad oma lugudega avalikkuse ette jõudma. Ei saa aktseptida nõudmist jättagi suletud uste taga toimuvad ebameeldivused saladuseks.

Vägivallaennetuse auhinda antakse välja kolmandat aastat ja selle on saanud 23 inimest, nende seas Orupõld, siinne kunstnik Flo Kasearu ja Pärnu linna lähisuhtevägivalla juhtprojekti meeskond. Auhinna annavad mai lõpus üle president Kersti Kaljulaid ja justiitsminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles