Parkides ja tänavatel luusivad kotijooksjad

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütli tänav mattub õhtu saabudes pimedusse, mistõttu on üsna keerukas järgida politsei soovitust valida turvaliseks liikumiseks hästi valgustatud tänavaid.
Rüütli tänav mattub õhtu saabudes pimedusse, mistõttu on üsna keerukas järgida politsei soovitust valida turvaliseks liikumiseks hästi valgustatud tänavaid. Foto: Ants Liigus

Viimasel paaril nädalal on Pärnus toime pandud rida vargusi ja kotijookse, enamasti on pimedal ajal ründajate ohvriks langenud eakad naised.

Röövide jada sai alguse 21. novembril, kui Vanapargis rünnati kella 17.40 ajal 78aastast naist. Päev hiljem rööviti südaöö paiku Pika ja Hospidali tänava ristmiku läheduses 53aastast meest.

24. novembril kella 23.30 ajal tungiti Aisa tänaval kallale 64aastasele naisele ja üritati temalt varastada sülearvuti kotti. Ohver pani röövlile vapralt vastu ja ihaldatud kott jäi omanikule alles, kuid pihta pandi rahakott, kust varastati raha.

25. novembril kella 16.20 paiku üritati Nikolai tänaval kaupluses röövida raha. Kuritegu jäi tänu julgele müüjale, kes sissetungijat tuhatoosiga ähvardas, lõpuni viimata.

Võtavad jõuga

Järgmine rünnak toimus novembri viimasel pühapäeval kella 20.30 paiku, kui noor mees tungis Koidula pargis kallale 62aastasele naisele. Ohver kukkus, misjärel röövel haaras temalt käekoti ja jooksis sellega minema.

28. novembril kella 16.30 ajal varastati Riia maanteel Liiva bussipeatuses seisnud mehe jope taskust rahakott ja mobiiltelefon.

1. detsembril kella 20.45 ajal rünnati Rüütli tänava Vallikääru-poolses otsas Mainori kooli ukse ees 67aastast naist, kellelt jõuga võeti käekott. Naise õnneks kuulis tema appihüüdeid parasjagu koduteel olnud Karin Lindepuu. Veel enne, kui ta nägi kõrvaltänavas toimunut, haaras Lindepuu telefoni ja tõttas sinnapoole, kust kisa kostis.

“Vaatasin, et üks mees sikutas kotist ja naine lohises maas järel,” kirjeldas Lindepuu endale avanenud pilti. Ometi ei kaotanud ta pead ja helistas kohe politseisse.

Paraku õnnestus röövlil kott oma ohvrilt enne politseinike tulekut käest rebida ja minema plagada. Ent kauaks tal oma saagist rõõmu ei olnud. Lindepuu kõne peale sündmuskohale jõudnud politseipatrull teatas, et teine patrull sai kotijooksja, 15aastase noormehe juba kätte.

Röövid Pärnus jätkusid. 2. detsembril kella 22.30 paiku tungiti J. V. Jannseni tänava parklas kallale 35aastasele mehele, kellelt rööviti raha ja ID-kaart.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kristi Kaisi teatel on politseil hea meel tõdeda, et röövleid on aidanud kinni pidada valvsad linnakodanikud, kes pole paljuks pidanud sekkuda.

Koos on turvalisem

Loetletud juhtumitest kuue puhul ongi Pärnu kriminaaltalituse kriminaalpolitseinikud praeguseks kindlaks teinud ja kinni pidanud neli kahtlustatavat. “Mõnel kinnipeetul on hinge peal mitu rünnakut ja kahjuks peame tõdema, et kahe kinnipeetu puhul on tegemist alaealistega,” sõnas Kais.

Et aga tänavad oleksid edaspidi turvalisemad ja kotijooksjad nii aktiivselt enam tegutseda ei saaks, pöörab politsei jõulurahu raames aktiivsemalt tähelepanu kodanike turvalisuse tagamisele Pärnus ja maakonnas. “Seda ikka selleks, et kõikidel oleks võimalik muretult nautida jõuluootust, koostöös loome turvalisust,” kinnitas Kais.

Politsei nõuanded rünnakute ennetamiseks

* Valige kõige turvalisem ja hästi valgustatud teekond sihtpunkti.

* Leidke endale töölt või koolist tulles kaaslane, kellega liikuda. Sama nõuanne kehtib kindlasti vanemaealiste puhul. Üksi liikuv eakas inimene või laps võib olla kurjategijatele kerge saak.

* Ärge kandke kaasas suuri rahasummasid ega väärtuslikke esemeid.

* Hoidke kindlasti oma asjadel silma peal, ärge jätke neid valveta.

* Kui näete pealt röövimist või langete selle ohvriks, andke sellest kindlasti teada politseile lühinumbril 110.

Andmed: politsei- ja piirivalveamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles