Eesti Loomakaitse Selts: kuidas hoida roomajad koduaiast eemal

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Sindis asuval aiamaal otsis noor rästik soojemat kohta.
Sindis asuval aiamaal otsis noor rästik soojemat kohta. Foto: Helen Parmen

Eesti Loomakaitse Seltsile on viimastel nädalatel laekunud mitu teadet koduhoovi elama kolinud nastikutest ja rästikutest. Inimesed paluvad abi ja nõu nendest lahti saamiseks. Kahjuks on ette tulnud ka juhtumeid, kus roomajad on jõutud hävitada. Madude vältimiseks ja neist vabanemiseks on hulk loomasõbralikke viise. Kindlasti ei tohi roomajaid tappa ega vigastada, selline tegu on karistatav. Nastikud ja rästikud on looduskaitse all.

Juulis ja augustis on roomajatel munemisaeg, mis tähendab, et emasloomad otsivad kohta, kuhu munad poetada. Tavaliselt eelistavad nad lehekuhjasid, pehkinuid kände, komposti- või sõnnikuhunnikuid. “Kindlasti ei soovi enamik inimesi roomajatega kokku puutuda ja veel vähem neilt hammustada saada. Seega tasub tegutseda ennetavalt, kui neid oma hoovi või kodu lähedale ei soovi. Kui roomajad juba aias, on ainuke lahendus nad kokku korjata ja kodust vähemalt kahe-kolme kilomeetri kaugusele metsa viia,” kommenteeris seltsi juhatuse liige Kaisa Kaljurand. 

Kuidas roomajad hoovist eemale hoida:
Kasutage aias vibreerivaid mutipeletajaid,
pange aeda lastele mõeldud pulga otsas tuulikud,
hoidke puhtana aias olevad kivi- ja kompostihunnikud või eemaldage need,
hoidke mullahunnikuid, kompostikaste, lehe- ja sõnnikuhunnikuid majast eemal.
Andmed: Eesti Loomakaitse Selts

Kuidas roomajad hoovist ära viia? Võtke roomaja reha või paksude kinnaste abil ja asetage ta ämbrisse või karpi. Kindlasti kontrollige, et karbil oleksid õhuaugud. Sõitke lähimasse metsa ja laske siug seal vabaks, koht olgu kodust vähemalt paar kilomeetrit eemal.

Nõu saamiseks võib julgesti kirjutada või helistada loomakaitse seltsi infoliinile info@loomakaitse.ee, telefon 526 7117.

Loomakaitse seltsi vabatahtlikud on valmis võimaluse korral aitama, aga peab arvestama, et ressursid on piiratud ja mõnes piirkonnas ei ole roomajatega tegelevaid vabatahtlikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles