Päästeamet tuletab kuumuse tõttu meelde veeohutuse olulisust

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Selle aasta esimese kuue kuu jooksul on uppunud 19 inimest, mis on 3 inimest rohkem kui eelmisel aastal sama ajaga.
Selle aasta esimese kuue kuu jooksul on uppunud 19 inimest, mis on 3 inimest rohkem kui eelmisel aastal sama ajaga. Foto: Urmas Luik

Ilmateenistus prognoosib lähipäevadeks kõrge temperatuuriga suveilma. Kuumus meelitab veekogude äärde tavapärasest rohkem inimesi. Palavusest hoolimata ei tohi unustada enda ega lähedaste ohutust.

Päästeamet paneb veekogude ääres viibijatele südamele käituda vastutustundlikult ja panna teisi inimesi tähele.

Päästeameti soovitused

  1. Ärge jätke lapsi veekogu ääres järelevalveta. Uppuv laps üldiselt ei tee häält, sest kogu tema jõud kulub pinnalpüsimiseks. Õnnetuste ennetamiseks rääkige lapsele veeohtudest ja õpetage, kuidas vees käituda.
  2. Veesõidukiga veekogule minnes kandke alati päästevesti. Ootamatult õnnetusse sattudes on seda väga raske või lausa võimatu selga panna. Peaaegu kõik veesõiduki õnnetuste ohvrid oleksid ellu jäänud elus, kui neil oleks seljas olnud päästevest.
  3. Ärge laske purjus sõpra vette! Semudea vee ääres viibides pidage meeles, et kui tarbitakse alkoholi, ei pruugita oma võimeid adekvaatselt hinnata.
  4. Ärge hüpake tundmatus kohas vette! Enne vetteminekut hinnake alati kriitiliselt selle temperatuuri, läbipaistvust, sügavust, voolu, lainetust, kaldaid ja põhja tüüpi.
  5. Vanusega kaasnevad terviseriskid, samuti ei ole eakas inimene enam nii kiire reaktsiooniga, tugev ega hea tervisega kui nooruses. Ujumiseks tasub valida turvalised, ametliku valvega ujumiskohad, võtta kaasa sõber ja supelda pigem kalda lähedal, nii et jalad ulatuksid põhja, juhuks kui jaks lõpeb. Oma tervisesse tuleks alati suhtuda realistlikult ja füüsilisel pingutusel arvestada krooniliste haigustega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles