Augustijälgedel võitsid poolehoiu rullbiskviit ja handsa (2)

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Parima rullbiskviidi küpsetanud Mare Tõnismann kaaskohvikupidajaga, all paremas nurgas paistab tükike võidutööst.
Parima rullbiskviidi küpsetanud Mare Tõnismann kaaskohvikupidajaga, all paremas nurgas paistab tükike võidutööst. Foto: Erakogu

Pärnus Raekülas tänavafestivali Augustijäljed raames korraldatud “Oma aia augusti” konkursil osales seitse kodukohvikut kokku 17 tootega, võistlusele esitati nii soolaseid pirukaid, magusaid kooke kui jooke.

“Jookidest oli üks huvitavamaid näiteks Viru hoovikohviku õunasiider, mida väga kiideti. Soovitati, et see võiks olla lausa Raeküla oma siider,” sõnas tänavafestivali korraldusmeeskonna liige Gea Küngas. Samuti olid esindatud marja- ja rabarberivein ja handsa. Põdramaja kodukohviku meehandsa võitis konkursil jookide auhinna.

Handsa ehk metsakohin on rahvasuus tuntud ka samakana, mis paljudes tekitab eelarvamusi, kuid Põdramaja kohviku perenaise sõnutsi üllatab see jook oma puhta maitsega. Joogi valmistamine on päris keerukas, kulub palju pudeleid, voolikuid.

“Hea handsa valmistamiseks peavad olema kogumused ja teadmised, mida selles peres on edasi antud põlvest põlve. Näiteks kaevatakse handsa veel pooleks aastaks mulda väge koguma, et maa jõudu joogile juurde tuleks,” selgitas korraldaja. Peale meehandsa pakkus kohvik degusteerida kirsi- ja männikasvuhandsat.

Põdramaja kohviku handsaväljapanek.
Põdramaja kohviku handsaväljapanek. Foto: Erakogu

Söökidest oli lettidel esindatud koogid oma aia marjadest-õuntest ja otse loomulikult hapukurgid. Kõik osalejad olid konkursi tarbeks vaeva näinud. Väga palju kohtas klassikaliste retseptide järgi valminud koduküpsetisi, mis maitsesid suurepäraselt, kuid järgmisel aastal ootavad korraldajad rohkem uusi, põnevaid maitseid. “Kindlasti ootaks ka soolaste pirukatega võistlustulle astuma,” julgustas Küngas.

Toitudest võitis AVE kodukohviku perenaise Mare Tõnismanni rullbiskviit. “Mare rullbiskviit üllatas oma müstilise kvaliteediga. Perenaise väitel on sellise mahlase ja koheva rullbiskviidi saladus kannatlikkus,” kommenteeris Küngas. Püsivust peab jätkuma suhkru, jahu ja munade lisamisel, sest suhkur ja jahu tuleb lisada natukese haaval ja munad ühekaupa. Kõige tähtsam on aga see, et toitu tuleb valmistada armastusega.

Rullbiskviiti on Tõnismann oma külalistele juba aastaid teinud, lisades vastavalt hooajale eri täidiseid, näiteks sõstardest või ploomidest.

Konkreetset retsepti ei soovinud kumbki võidutöö esitanud kodukohvik avaldada.

Korraldajad julgustavad järgmisel aastal veel kodukohvikuid võistlusest osa võtma. Augusti alguses on koduaiad lookas eri marjade, puuviljade, tomatite ja muude aiasaaduste all, millest annab maitsvaid roogi valmistada. 

Tänavu oli Augustijälgede raames Raekülas 9. augustil avatud 14 kodukohvikut ja 11 taaskasutuskaubamaja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles