Christian Wulff komistas säravate amigo’de otsa

Aino Siebert
, Baltische Rundschau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa liidupresident Christian Wulff armastab sära ja jõukaid sõpru. Kuigi juristiharidusega poliitik ei taha, peetakse tema lahkumist presidendiametist aja küsimuseks.
Saksa liidupresident Christian Wulff armastab sära ja jõukaid sõpru. Kuigi juristiharidusega poliitik ei taha, peetakse tema lahkumist presidendiametist aja küsimuseks. Foto: Aino Siebert

Korruptsioon on niisama vana kui inimkond. Kuulsaim skandaal on pandud kirja piiblisse: Juudas Iskariot reetis Jeesuse 30 hõbeseekli eest.

Ajal, kui Eestis diskuteeritakse Indrek Raudse ja Nikolai Stelmachi elamislubade ebaeetilise äri üle, arutatakse Saksamaal liidupresident Christian Wulffi laenuvõtmist.

Äsja tuli avalikuks, et riigipea on finantseerinud oma eramu ostu sõbra naiselt saadud madala intressiga laenuga. Ometi ütles Wulff, tollal veel Alam-Saksi liidumaa peaminister, parlamendisaadiku järelepärimise peale (2010), et Egon Geerkensiga ei seo teda ärisidemed. Wulff lausus ajakirjale Focus: ”Ma kannatan füüsiliselt selle all, et meil ei ole erapooletut presidenti.“ See oli 2000. aasta alguses, kui tema eelkäija Johannes Rau jäi vahele sellega, et kasutas panga WestLB lennukeid.

Nüüd on Wulff oma sotsiaaldemokraadist eelkäijaga samas paadis ja kannatab tõenäoliselt jälle füüsiliselt, olles seekord ise kriitikanoolte keskpunktis. Krediidiafäärist väljatulekuks on Wulff palganud endale sama advokaadi, kes oli Raul, nimelt Gernot Lehri. Sellest võib välja lugeda poliitilist signaali: Wulff soovib iga hinna eest jääda resideerima Bellevue lossi.

Vajadus luksuse ja sära järele

President on riigipea, kellelt oodatakse avatust, auväärsust, ühtsust ja julgust seista tõe eest. Esimene mees (või naine) riigis peab olema usaldusväärne, moraalseks eeskujuks kodanikele. (Pool)valed ja kingitusi jagavad sõbrad ei kahjusta ainult presidendi enda mainet, vaid kahandavad riigi ja kõrge ameti usaldusväärsust.

Seetõttu on plahvatanud debatt Bellevue peremehe tegutsemisviiside üle igati õigustatud. Christian Wulff pärineb tagasihoidlikust perest ja ehk seetõttu tunneb ta erilist vajadust luksuse ja sära järele. Juba 1988, oma karjääri alguses tegi ta tutvust endast tunduvalt vanema Egon Geerkensiga. Varakal ärimehel oli raha, mida Wulffil polnud. Noor poliitik soojendas end rikkuse paistel ja võttis vastu isaliku sõbra suurejoonelise pakkumise pidada oma pulmapidu esimese kaasaga juveliiri luksuslikus kõrghoones. Seda, kes tollal söökide-jookide eest maksis, Geerkens enam ei mäleta.

Kui praegune liidupresident sai aga Alam-Saksimaa peaministriks, võttis ta oma kasuisa 2008 kaasa mitmele ametireisile. Geerkens kinnitab Der Spiegelis, et reisikulud maksis ta kinni oma taskust. Kuid paha maitse jääb.

Laen korralikult tasutud

Saksamaa seadused keelavad riigiametnikel kingituste või muude soodustuste vastuvõtmise. Ametnikud peavad olema neutraalsed ja tegutsema iga kodaniku huvides. Soodustuseks peab lugema aga Edith Geerkensi antud laenu, mille aastaintressiks oli kokku lepitud neli protsenti ehk intress oli 1,5 protsenti madalam kui turul pakutavatel laenudel. Pealegi ei nõudnud vana sõbra naine mingeid tagatisi.

Samuti ei ole usutav, et laenuandja on oma mehest 18 aastat noorem naine, kes enne abiellumist töötas juveeliäris müüjana. Suurt varandust ta kooselu alustades kaasa ei toonud. Abikaasadel on ühised pangakontod. Egon Geerkens on igal ajal võinud laenuks antud pool miljonit eurot kanda üle oma naise kontole.

Sama skeemi kasutas ta 2008, kui Edith Geerkens ostis miljoni dollari eest maja Coral Springsis Floridas. Luksusvilla ostuks andis raha aga tema mees. Pealegi, pärast Alam-Saksimaa parlamendis esitatud ebamugavat küsimust võttis Christian Wulff kinnisvaralaenu BW-Bankist ja maksis proua Geerkensile kohusetundlikult laenu tagasi.

Wulffil muidki muresid

Kuid praegune krediidiafäär pole kristlikust demokraadist Wulffi ainuke probleem. Liidupresidendile tekitavad peavalu tema teisedki sõbrad, nõndanimetatud amigo’d. Kellel on sellised sõbrad nagu Christian Wulffil, see ei vajagi vaenlasi. Üks Wulffi südamesõpru on ajakirjanduses oma äritegevuse tõttu negatiivset kajastust pälvinud Carsten Maschmeyer, kes elab koos tuntud näitleja Veronica Ferresiga.

2007. aasta valimiskampaania ajal tagus mees, keda ühtlasi peetakse endise liidukantsleri Gerhard Schröderi südamesõbraks, isiklikust varandusest kinni Wulffi raamatu reklaami. Teoses räägitakse praeguse riigipea era- ja poliitilisest elust. Pikantne detail on samuti: 2010 suvel, varsti pärast valimist presidendiks üüris Christian Wulff oma perele Mallorcal elamise just Maschmeyeri hotellis. Ja seda loomulikult sõbrahinnaga.

Riigipea ei ole olnud võimeline õppima kolleegide, nagu Max Streibli, Gerhard Glogowski, Rudolf Scharpingu ja Cem Özdemiri kogemustest: amigo’d on poliitikas ohtlikud sõbrad. Kõik nimetatud olid sunnitud astuma tagasi, kuna lasid end ära osta.

Kõmulehe Bild asepeatoimetaja ütles äsja ühes saates tabavalt: “Kui keegi teenib aastas 100 000 eurot, poleks tal nagu vajadust veeta puhkust kellegi teise kulul.”

Vabariigi Größaugust

Skandaal Christian Wulffi ümber tuleb Saksamaale ebasobival ajal. Angela Merkeli valitsus nõuab Euroopa riikidelt läbipaistvat võlapoliitikat. Samal ajal räägitakse sakslaste oma riigipea võlaskandaalist – see ei sobi kuidagi kokku ja naeruvääristab Saksamaad ELi ülejäänud riikide silmis.

Seda, kui tähtis on liidukantslerile Wulffi jäämine presidenditoolile, demonstreeris asjaolu, et Merkel võttis välisvisiidil Kosovosse erandina sõna sisepoliitilisel teemal. Valitsuse juht kinnitas oma toetust riigi juhile. Mida muud talle üle jääkski, sest Merkel on Wulffi ise välja valinud. Kuid kas sellest piisab?

Liidupresidendile on kodumaal juba antud Vabariigi Größaugusti nimi. See on alandav hüüdnimi kellelegi esindusisikutest, kel puudub autoriteet.

Tänavu 24. augustil, avades Nobeli majanduspreemia laureaatide päevad, ütles Wulff: “Usaldus on asendamatu, seda on raske saavutada, kuid kerge hävitada. Üksteisele krediiti andes on pankadele põhiline usaldus. See on tähtis funktsioneerivale turumajandusele, samuti majanduse soliidsele kasvule. Kõik on üles ehitatud usaldusele. Peame olema ausad nii üksteise kui iseenda vastu.”

Need sõnad on kaotanud nüüd usutavuse. Saksamaal ei räägi keegi enam sellest, kas Christian Wulff lahkub Bellevue lossist, vaid spekuleeritakse selle üle, millal ta läheb. Armastus sära ja amigo’de vastu on presidendile saanud saatuslikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles