Pärnu lennujaama arendus ei viibi rahapuuduse tõttu

Meelis Kalme
Copy
Pärnu lennujaama omanikfirma AS Tallinna Lennujaama juhatuse liige Einari Bambuse ütlust mööda on firma kindel, et Pärnu lennujaam renoveeritakse.
Pärnu lennujaama omanikfirma AS Tallinna Lennujaama juhatuse liige Einari Bambuse ütlust mööda on firma kindel, et Pärnu lennujaam renoveeritakse. Foto: Lilli Tölp

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Aivar Sõerd tõi eile esile, et võrreldes kevadel eelarvestrateegia koostamisel välja käidud lubadusi ja riigieelarve eelnõu on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) investeeringuid hoogsalt kokku tõmmatud: muu hulgas on kadunud Pärnu lennujaamale mõeldud 17 miljonit eurot.

Mitu asjaosalist kinnitavad, et lennujaama rahastuses muudatusi ei ole. Küll aga takistab arendust maavaidlus.

“Pärnu lennujaamale arvestatud 17,3 miljonit on endiselt alles,” lausus majandus- ja taristuminister Taavi Aas. “Aga kohtuvaidlusega ilmnenud viivituse tõttu ei teki kulu mitte järgmisel aastal, vaid ülejärgmisel.” Arusaamatuse põhjus peitub ministri sõnutsi asjaolus, et tekkepõhise eelarvestamise puhul kajastatakse kõiki majandustehinguid nende toimumise perioodil. Seda sõltumata sellest, millal tehingu eest arveldatakse.

“Kui vaadata riigieelarve seletuskirja, on Pärnu lennujaama rekonstrueerimisega arvestatud, kuid kulurida on märgitud kulu tekke aastasse, et mitte luua eksitavat kulurida,” sedastas Aas.

Pärnu lennujaama omanikfirma AS Tallinna Lennujaama juhatuse liikme Einari Bambusegi väitel läheb suvepealinna terminali arendamine plaanipäraselt ja mingeid ootamatusi (peale kohtuvaidluse) ei ole esinenud. Asjaolu, et riigieelarveline rahastus jääb 2021. aastasse, ei ole Tallinna Lennujaamale uudis.

Bambuse ütlust mööda on firma kindel, et Pärnu lennujaam renoveeritakse. “Aga seda siis, kui oleme kohtuvaidlustega ühele poole jõudnud,” märkis ta, pidades silmas maavalduste tõttu tekkinud vaidlust osaühinguga Air Livonia. Vaidlusele lahenduse leides võidaks ehitustöödega kohe alustada. Et rahastusega probleeme pole, kinnitas SA Pärnumaa Arenduskeskuse juht Erik Reinhold.

Juba homme, 27. septembril kohtuvad poolte esindajad Pärnus, et selgust saada kohtuasjas, mille tõttu arendus on toppama jäänud.

Praegu käib hange, leidmaks terminali laienduse ja renoveerimise projekteerijat. Hanke eeldatav hind on 100 000 eurot ja pakkumuste tähtaeg oli eile. Lennujaama valmimise tähtaeg on praeguse kava kohaselt 2021. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles