Ilmateenistus andis tormihoiatuse (3)

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Tormine Pärnu rand.
Tormine Pärnu rand. Foto: Karoliine Aus

Riigi ilmateenistuse teatel on eeloleval ööl ja homme päeval oodata Pärnumaa rannikul tugevat tugevat edela- ja läänetuult, mille puhangud võivad ulatuda 25 meetrini sekundis. Samuti kergitab tormituul merevee taset.

Ilmateenistus väljastas teise taseme hoiatuse Harju-, Lääne- ja Pärnumaale ja saartele. Mainitud hoiatuse kohaselt võib ilm olla ohtlik ja esineda tavatuid ilmanähtusi.

Ennustuse kohaselt tugevneb keskööst alates Lääne-Eesti saartest edela- ja läänetuul, vastu hommikut ulatuvad sisemaal puhangud 15, saartel ja rannikul 23 meetrini sekundis. Hommikul jätkub tuule tugevnemine, päeval puhub tuul 15–18, saartel ja rannikul 14–17, iiliti 25 meetrit sekundis.

Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi ennustuse põhjal võib Pärnus tõusta merevesi homme keskpäeva paiku kuni meetri keskmisest kõrgemale. See ei kujuta linnarahvale siiski ohtu, kuna Pärnus on veetaseme kriitiline piir, kus merevesi valgub tänavatele, 180 sentimeetrit üle kokkuleppelise nullpunkti.

2018. aasta algusest muutus Eestis veetaseme mõõtmise kõrgussüsteem. Varasema, Kroonlinna nullpunkti järgi toimunud arvestuse kohaselt oli Pärnus kriitiline piir 160 sentimeetrit üle keskmise. Praegu käib mõõtmine Amsterdami nulli järgi.

"Sügistormide saabudes soovitame kõikidel inimestel läbi mõelda, kas nemad ja nende kodu on valmis olukorraks, kus õues möllavad marutuuled ning elekter võib ära minna," sõnas Lääne päästekeskuse pressiesindaja Maris Moorits. "Enamasti ei tule torm ootamatult, et selleks valmistuda ei jõuaks, seetõttu oleks hea laadida täis mobiiltelefonide akud, võimalusel ka akupank." Samuti võiks päästeameti soovituse kohaselt olla kodus varuks alati joogivett ja toitu.

Päästeameti soovitused tormi ajaks:

  • Tugevama tormi ajal võiks pigem olla siseruumides ning hoida toas ka lemmikloomad.
  • Soovitame elektriseadmed vooluvõrgust välja võtta juhuks kui torm peaks nt öösel ootamatult tugevema. Samuti soovitame pikemaks ajaks kodust lahkudes elektriseadmed vooluvõrgust välja võtta.
  • Elektrikatkestuse korral kasuta valgusallikana pigem patareidel töötavat taskulampi, mitte küünlaid.
  • Kui elekter ära läheb, teavita sellest ka elektriettevõtteid.
  • Väldi kütmist – korsten võib tugeva tuule tõttu tagurpidi käima hakata, st et kui tuul on väga suur võib see kaaluda üle korstna tavapärase tõmbe.
  • Jälgida infokanaleid täiendavate prognooside ja käitumisjuhiste saamiseks: raadio, internet jms
  • Tunne huvi, kas sinu tutvuskonna vanemate inimestega on samuti kõik korras
  • Pargi sõiduk lagedale või garaaži, kindlasti mitte suurte puude alla.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles