Alanud kampaania võimaldab vabaneda autoromudest

Pärnu Postimees
Copy
Kasutuskõlbmatud masinad hõivavad parkimiskohti, riivavad silma, takistavad lumekoristust ja võivad ohustada keskkonda.
Kasutuskõlbmatud masinad hõivavad parkimiskohti, riivavad silma, takistavad lumekoristust ja võivad ohustada keskkonda. Foto: Vladislav Musakko

Täna algas kaks nädalat kestev romusõidukite kogumise kampaania, mille käigus saab hoogtöö korraldajatega kokku leppida romude tasuta äraveo. 

„Me kõik teame mõnd autoromu, mis asub kohas, kus ta ei peaks olema. Selle tänuväärse ettevõtmisega teeme nii pildi kui keskkonna puhtamaks, eelmisel aastal samal ajal näiteks 250 romu võrra. Samuti saame meid hästi teeninud sõiduvahendile anda väärika lõpu uue alguse kujul,“ ütles keskkonnaminister Rene Kokk ja lisas, et romudest saadud materjal kasutatakse ära uute toodete valmistamiseks.

Keskkonnaministeerium paneb autoomanikele südamele, et inimesed annaksid oma romusõiduki õigesse kohta käitlemiseks. „Järgmise kahe nädala jooksul tuleb selline võimalus suisa koduõele,“ lisas minister.

Autolammutuste liit juhib tähelepanu asjaolule, et kasutuskõlbmatud masinad hõivavad paljusid parkimiskohti, mistõttu jääb näiteks lumekoristus poolikuks või ei saa inimesed autosid parkida. „Viimasel ajal on liidu poole pöördutud murega, et kinkides või müües autosid hangeldajatele, kes lubavad registris asjad korda ajada, jääb sõiduk ikkagi endise omaniku nimele. Sellisel juhul vastutab too kõiksugu trahvide ja muu sellise eest,“ ütles autolammutuste liidu tegevjuht Toomas Lember.

Autoromu, millelt ei ole eemaldatud ohtlikke osi, liigitatakse ohtlike jäätmete hulka. Maha kallatud või põletatud mootoriõli võib põhjustada ohtu nii keskkonnale kui tervisele. Romust eemaldatakse tolle käitlemise ajal kuus kuni 12 liitrit vedelikke (välja arvatud kütus). Peale selle põhjustavad suurt muret pliiakude vale käitlemine ja plasti põletamine. 

Kampaaniat korraldavad keskkonnaministeerium, Kuusakoski ja Eesti autolammutuste liit.

Lisainfot saab Eesti autolammutuste liidu telefonil 518 8213 või Kuusakoski tasuta lühinumbril 13660.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles