Pärnu-Jaagupi ja Juurikaru kool saavad Progetiigrilt uued robootikakomplektid

Meelis Kalme
Copy
Juurikaru põhikooli riiulitele lisandub kaks Sphero robotit, mida maakonna õpilased said proovida hiljuti Pärnu Vanalinna põhikoolis robootikapäeval.
Juurikaru põhikooli riiulitele lisandub kaks Sphero robotit, mida maakonna õpilased said proovida hiljuti Pärnu Vanalinna põhikoolis robootikapäeval. Foto: Urmas Luik

Hariduse infotehnoloogia sihtasutus (HITSA) teatas, et tänavusel “ProgeTiigri tulevikutegijate” üritusel osales eelmise aastaga võrreldes ligemale 5000 noort rohkem. Haridusasutuste vahel loositi välja arendavaid auhindu, millest mõni jõuab meiegi maakonda. 

Septembrist novembrini toimunud üritusel osales 14 712 õpilast 335 haridusasutusest kogu riigist. Piirkondlikke ettevõtmisi korraldati 19, mida võrreldes möödunud aastaga on üle poole rohkem. Mitmes maakonnas organiseeriti Digioskaja võistlused, kus võeti mõõtu rühmadena. Pärnusse kogunes 750 linna ja maakonna koolide 3. klasside õpilast, et osaleda töötubades ja lahendada ohutusteemaline test. Linnakoolide õpilased andsid tunde lasteaedadeski, kus juhendajaid ja juhendatavaid oli kokku üle 600.

Kahe kuu jooksul pandi end proovile, lahendades programmeerimise, robootika, digikunsti ja -ohutuse ülesandeid. Neid sai teha nii arvuti kui robotiga või täitsa ilma seadmeta. Noorimad osalejad olid päris väikesed lasteaialapsed, kes tegid esimesi samme programmeerimises legoklotside abil, kaaslastega koos mesilasroboteid või üksteist juhtides ja robotitega tantsu lüües.

Suuremad õpilased lahendasid juba raskemaid ülesandeid, luues mänge ja animatsioone ning näidates oma loovust ja oskusi roboteid või droone juhtides. Ülesandeid lahendati matemaatikat ja eesti keelt õppides, kunsti- ja loodusõpetuse tundides, huviringis või ühisüritustel vanematega.

HITSA ProgeTiigri programmi juht Kristi Salum väljendas heameelt paljude lisandunud tulevikutegijate ja selle üle, et robootika ja programmerimisega tehakse tutvust paljudes lasteaedades.

“Ma loodan väga, et need õpetajad ja lapsed, kes meie õpilasürituse raames esimesi samme tegid, jätkavad sama rada ja kasutavad tehnoloogiat õppeprotsessis edaspidigi. Arendades niiviisi laste loovust ja loogilist mõtlemist,” sõnas Salum pressiteate vahendusel.

Salum lisas, et laste ja juhendajate rõõm ühisest tegutsemisest innustab. “Tore on näha, et üha enam ollakse valmis laskma õpilastel õpetajatena kätt proovida: seda nii vanemaid, kaasõpilasi kui õpetajaid juhendades,” rääkis ProgeTiigri programmijuht.

Kõikide osalenud haridusasutuste vahel loosis HITSA välja arendavaid auhindu. Pärnu maakonnast naeratas õnn Juurikaru ja Pärnu-Jaagupi põhikoolile. Juurikaru kooli riiulitele jõuab peagi kaks väikest kerakujulist Sphero robotit, mida nutiseadmest on võimalik puldiga liigutada ja millega trikke teha. Pärnu-Jaagupi lapsed saavad aga katsetada kaht uut mBoti robootikaplatvormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles