Balti riikide ühisaudit viitab Rail Balticu projekti vigadele (1)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Foto: Rail Baltic

Eesti, Läti ja Leedu kõrgeimate auditiasutuste ühisauditist järeldub, et kiirraudtee Rail Balticu (RB) juhtide roll ja ülesanded olid enamasti paika pandud, kuid juhtimise ebatõhusus võib viia kokkulepitud eelarve ja ajakava ületamiseni.

Pärnu maakonda läbib raudteekoridor ligemale 110 kilomeetri pikkuselt Põhja-Pärnumaa, Tori, Saarde ja Häädemeeste vallas ja Pärnu linnas. Raudtee pikkus Ülemiste jaamast Leedu-Poola piirini on 870 kilomeetrit, see maksab umbes kuus miljardit eurot ja Euroopa Liit kaasrahastab ettevõtmist 85 protsenti.

Eesti riigikontrolli 7. jaanuari pressiteatest selgub, et projekti elluviijatel pole õnnestunud hoida Euroopa ühendamise rahastu rahastuslepete tegevust ajakavas ega eelarve piirides ja töödega ollakse poolteist aastast graafikust maas.

Rail Balticu raudteeprojekt.
Rail Balticu raudteeprojekt. Foto: Pärnu Postimees

Ühisettevõte RB Rail AS hindas mullu juunis, et raudtee ei pruugi valmida enne 2030. aasta märtsi, kui riskid saavad tegelikkuseks ja vajalikku raha õigel ajal kätte ei saa. Raudtee valmimise ametlik tähtaeg oli teatavasti 2026. aasta.

Õigusanalüüs näitas, et Balti riikidel on projekti juhtimise kohta olnud eri ettekujutus. Näiteks pole jõutud ühisarusaamale, milline on parim RB Raili rahastamise või taristu hilisema haldamise lahendus. Kõik see on põhjustanud ajakadu.

Auditiasutused leidsid, et ehkki kolm Balti riiki on arvestanud RBga riigieelarve plaanimisel, ei ole ükski riik teinud pikaajalisi ehk raudtee lõpuni rahastamise prognoose. Samuti ei ole riigid ametlikult heaks kiitnud stsenaariume, kuidas tagada projekti omafinantseering juhul, kui kulud on eeldatust suuremad ja/või ELi kaasrahastus on arvatust väiksem.

Riigikontrolli ühisauditis soovitatakse prognoosida riikide võimekust projekti pikaajaliselt rahastada.

“Auditeeritud olid auditi käigus tehtud soovitustega üldjuhul nõus, sellegi poolest näitasid vastused, et ministeeriumid ei ole eriti altid ametlikult planeerima projekti rahastamist kuni selle lõpuni,” märgib Eesti riigikontrolli kommunikatsioonijuht Priit Simson pressiteates.

Ühisauditi ingliskeelne tekst on saadaval Eesti, Läti ja Leedu kõrgeimate auditiasutuste veebilehtedel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles