Küsitlus: ilutulestik jagab ühiskonna kaheks

BNS
Copy
Pärnu linn ei korraldanud  viimasel aastavahetusel ilutulestikku.
Pärnu linn ei korraldanud  viimasel aastavahetusel ilutulestikku. Foto: Lilli Tölp

Kantar Emori uuringu järgi jagunevad aastavahetuse ilutulestiku pooldajad ja vastased kaheks: 41 protsenti leiab, et raketilaskmist tuleks jätkata samas vaimus, sellal kui 43 protsendi arvates peaks olukorda muutma või saluudi sootuks keelama.

Seejuures peab meestest üle poole ilutulestikku oluliseks traditsiooniks ja/või nauditavaks vaatemänguks, samal ajal kui naistest arvab samamoodi kolmandik. Naiste seas on 40 protsenti ehk meestest kaks korda enam neid, kes sooviksid asendada ilutulestiku millegi muu, näiteks valgusinstallatsiooniga. Saluudi kategoorilise keelamise pooldajaid leidub siiski naistegi hulgas väga vähe.

Kantar Emori uuringuspetsialisti Reet Marii Roki sõnutsi on ilutulestiku laskmise teema muutunud üha aktuaalsemaks juba omavalitsuste tasandil: läinud aastavahetusel loobus osa linnu-valdu rakette laskmast.

“Meil on seoses keskkonnaküsimuste teravnemisega järjest enam neid, kes peavad ilutulestikku häirivaks valgus- ja helireostuseks,” märkis Rokk. “Samuti avaldab pidev paugutamine tugevat mõju koduloomade heaolule. Me küll ei küsinud ilutulestiku kohta eraldi koeraomanikelt, kuid võib spekuleerida, et paugutamisvastased on nende hulgas enamuses.”

Roki hinnangul näitab uuring siiski sedagi, et ilutulestiku keelamiseks puudub ühiskondlik kandepind.

“Väga vähesed pooldasid kategoorilist keelamist, pigem soovitavad skeptikud alternatiive, olgu siis kulukam hääletu ilutulestik või valgusinstallatsioon. Paljudele on see endiselt tähtis traditsioon, neile oleks vaikne aastavahetus saluudita nagu koer hännata,” selgitas Rokk.

Kantar Emor on 1990. aastal loodud teabe- ja uuringuteenuste pakkuja. Ettevõte kuulub üleilmsesse turundusteabe kontserni Kantar, mis on maailmas suuruselt teine teabeteenuse osutajate ühendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles