Muusikafestival tähistab juubelit 

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu muusikafestival tähistab suvel oma 10. ja Pärnu muusikafestivalide traditsiooni 50. aastapäeva.
Pärnu muusikafestival tähistab suvel oma 10. ja Pärnu muusikafestivalide traditsiooni 50. aastapäeva. Foto: Taavi Kull

Pärnu muusikafestival toob kümne aasta juubeliks suvepealinna säravad solistid Paavo Järvi Eesti Festivaliorkestriga ja Tõnu Kõrvitsa ja Mari Vihmandi uudisteosed. 16.–23. juulini Pärnu kontserdimajas ja Harjumaal Lohusalus Arvo Pärdi keskuses vältav kontserdisari teeb kummarduse suvepealinnas pool sajandit tagasi alguse saanud muusikafestivalide traditsioonile.

Pärnu muusikafestival ei ole pelgalt kõrgetasemeline klassikalise muusika festival, mis toob kodupubliku ette maailmanimed. “Festivali lahutamatu osa on noorte muusikute meistriklassid ja unikaalne Eesti Festivaliorkester, mille mõju on kuulda muusikamajades üle ilma,” lausus festivali tegevjuht Kristjan Hallik ja lisas, et kümne aastaga on ehitatud üles oluline suhte- ja koolitusvõrgustik, mis toetab Eesti muusikaelu, seda nii muusikute kui publiku poolelt vaadatuna.  

Teemal “50 aastat muusikafestivale Pärnus” valmivad suveks raamat ja näitus ning toimub saate “Ööülikool Paavo Järviga” saate avalik salvestus festivaliprogrammi raames.

Noortel muusikutel on võimalus end kirja panna Järvi akadeemia meistriklassi, mis koosneb kolmest osast: dirigeerimis- ning keelpilli- ja puhkpillimängijatele mõeldud kursustest. Registreerimise tähtaeg on 10. aprill.

“Pärnu muusikafestival on võimalus pöörduda oma juurte juurde, näidata oma riigi kultuuri ja ilu ning inspireerida ja toetada järgmiste põlvkondade muusikuid,” tähendas festivali kunstiline juht Paavo Järvi. 

Tänavune Järvi akadeemia galaõhtu on kavas 15. juulil Pärdi keskuses ja 17. juulil Pärnu kontserdimajas. 21. juulil on Pärnus võimalik osa saada lõppkontserdist, kus astuvad üles Järvi akadeemia dirigendid ühes noorte sümfooniaorkestri ja solist Martin Kuuskmanniga. 

Erakorraliselt on juubelipidustuste raames kaks lõppkontserti, kus Paavo Järvi juhatatav Eesti Festivaliorkester astub üles kahe tippsolistiga: 22. juulil Soome pianisti Olli Mustoneni ja 23. juulil Šveitsi flöödimängija Emmanuel Pahudiga.

“Kõige toredam on see, et oleme loonud suvel Pärnusse festivalimeeleolu, mis tõmbab publikut ja muusikuid üle ilma. Tullakse musitseerima, kuulama tippmuusikuid ja nautima Eesti suvepealinna ilu,” lisas Hallik.

Pärnu muusikafestival on Eesti üks tuntumaid rahvusvahelisi klassikalise muusika festivale, mis ühendab Järvi akadeemia ehk noorte muusikute õpitoad, kõrgetasemelise kontserdikava ja Eesti Festivaliorkestri, mis on tuuritanud väärikates kontserdimajades kogu Euroopas, sealhulgas BBC Promsil Albert Hallis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles