Vähekindlustatud lasterikkad pered saavad toetust taotleda

Pärnu Postimees
Copy
KredEx pakub lasterikastele kodutoetust.
KredEx pakub lasterikastele kodutoetust. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Nädala pärast, 16. märtsil alustab sihtasutus KredEx väikese sissetulekuga lasterikastelt peredelt kodutoetuse taotluste vastuvõttu. Lasterikaste elamistingimuste parandamisse panustatakse tänavu üle kolme miljoni euro ja kasvanud on toetuse piirmäärad.

Võimalus oma elamistingimusi parandada on peredel, kus kasvab vähemalt kolm kuni 19aastast last ning kelle sissetulek leibkonna liikme kohta oli eelmisel aastal kuni 355 eurot kuus.

Toetust saavad ennekõike pered, kellel puudub oma kodu või kelle eluase ei vasta ajakohastele tingimustele, sealjuures puudub vee- ja kanalisatsioonisüsteem või pesemisvõimalus, katus ei pea vett või küttekolded ei taga kodus soojust või on eluohtlikud.

Kui varem oli suurim toetussumma 8000 ja teist korda taotlemisel 5000 eurot, siis tänavu on piirmäär tõusnud 10 000 euroni. Kolme- ja neljalapselised pered, kellele on korra kodutoetust eraldatud, saavad taotleda veel 5000 eurot. Viie- ja enamalapselised pered, kes varem on korra kodutoetust antud, võivad teisel korral taotleda 10 000 eurot.

Läinud aastal andis Kredex kodutoetust 337 kolme- ja enamalapselisele vähekindlustatud perele, kus kokku kasvab 1192 last. Pärnumaalt laekus 35 nõuetele vastavat taotlust ja toetust võimaldati 22 perele.

Pärnumaa kolm peret said korduvtoetuse, pool kodutoetuse saanutest olid üksikvanemad. Keskmine toetussumma jäi 7270 euro kanti. 17 juhul taotleti toetust eluaseme korrastamiseks. Kodu soetamiseks eraldati Pärnumaal toetus viiele taotlejale.

KredExi eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juhi Triin Reinsalu sõnutsi on kodutoetuse abil 12 aastaga parandatud üle 12 600 lapse elamistingimusi.

“Hea on tõdeda, et sel aastal saab ligikaudu 350 peret endale senisest paremad ja energiatõhusamad elamistingimused,” lausus Reinsalu.

Tagastamatut toetust saab kasutada mitmeti. Näiteks eluaseme püstitamise, renoveerimise, ümberehitamise või laiendamisega seotud väljaminekuteks, aga ka eluaseme tehnosüsteemide või -võrkude rajamise, muutmise või asendamisega seotud kulutusteks.

Samuti võib toetusrahaga soetada eluaseme juhul, kui leibkonnal ei ole päris oma kodu või leibkonna omandis maja või korter ei vasta ajakohastele elamistingimustele, sealhulgas on eluase perele mõistlikel eeldustel väike. Mullu kasutati toetust kõige enam eluaseme renoveerimiseks ja soetamiseks.

Varem toetust saanud pered peavad korduva toetuse taotlemise ajaks olema eelmise toetuse sihtotstarbeliselt ja tähtajaks ära kasutanud ning esitanud seda kinnitava lõpparuande.

Taotlusi saab esitada 20. aprillini. Info taotlemistingimuste kohta leiab KredExi kodulehelt www.kredex.ee/kodutoetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles