RMK koristas mullu Pärnumaal üle seitsme tonni prügi

Pärnu Postimees
Copy
Metsa alla toodud prügi. Foto on illustreeriv.
Metsa alla toodud prügi. Foto on illustreeriv. Foto: Argo Põder

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) andmete järgi koguti eelmisel aastal Pärnumaal riigimetsast kokku 7,39 tonni jäätmeid 4176 euro eest.

Enim viivad elanikud metsa olme- ja ehitusjäätmeid, mööblit, aga ka näiteks klaasi, metalli ja ohtlikke jäätmeid. Mullu kulus kogu Eestis riigimetsast 250 tonni prügi koristamiseks 98 000 eurot. Töö tegid RMK lepingupartnerid Ragn-Sells ja Eesti Keskkonnateenused.

“Inimesed, keda ei häiri jäätmete vahel kasvavad pohlad ja seened, viivad jätkuvalt prügi metsa. Riigimetsast prügi koristamine on meile vajalik töö, kuna loodusesse viidud jäätmed ei riiva ainult silma, vaid on otseselt ohtlikud keskkonnale ja metsaelustikule. Seetõttu oleme juba 15 aastat riigimetsast prügi koristanud ja olukord metsades näitab, et peame selle tööga jätkama,“ ütles RMK peametsaülem Andres Sepp.

Selle asemel et prügi metsa tassida, tuleb see viia jäätmejaama. Kaardirakendusest kuhuviia.ee saab vaadata, kus asuvad lähimad jäätmejaamad, kuhu on võimalik jäätmeid üle anda. Peale selle korraldavad omavalitsused aeg-ajalt kohalikule kogukonnale jäätmete kogumisringe, nii et prügi üleandmiseks ei peagi kodunt kaugele sõitma. Kogumisringide ja muude jäätmete üleandmisviiside kohta leiab infot omavalitsuste kodulehtedelt.

Töötlemise järel saab jäätmed taas kasutusse võtta, vähendades niiviisi vajadust hankida uut toormaterjali. Eriti suure keskkonnajalajäljega on plast, mis laguneb aastasadu. Seepärast annab RMK sorditud plastjäätmetele uue elu, paigaldades riigimetsa tähistamiseks neist valmistatud postid.

Vähendamaks prügistamist, on RMK seadnud kõige probleemsematesse kohtadesse üles kaamerad, mis aitavad info prügistajate kohta edastada omavalitsusele või keskkonnainspektsioonile, et rikkuja vastutusele võtta.

Samuti kutsub RMK kõiki valvsaid inimesi pildistama metsareostajaid, kirjutama üles nende autonumbreid ja edastama tõendusmaterjali keskkonnainspektsioonile meilil 1313@112.ee või keskkonnainfo telefonil 1313.

Kui prügistajat ei suudeta tuvastada, teeb metsaaluse puhtaks maaomanik, riigimetsa puhul RMK.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles