Koroonaviirus seab raskesse olukorda teatri, kontserdimaja ja spordivõistluste korraldajad

Copy
Pärnu kontserdimaja.
Pärnu kontserdimaja. Foto: Urmas Luik

Peaminister Jüri Ratas tegi täna hommikul seoses koroonaviiruse leviku ohuga riigikogus esinedes poliitilise avalduse, kus muu hulgas soovitas lükata üle 100 osalejaga avalikud üritused edasi. Pärnumaal puudutab see soovitus eelkõige siinset kontserdimaja ja Endla teatrit, samuti spordihalli ja jalgpallivõistlusi, kuid rahvarohkeid ettevõtmisigi.

Kultuuriministeerium teatas, et kutsub täna õhtupoolikul kokku haldusasutuste juhid, et luua parem selgus koroonaviiruse levikust tingitud probleemidest ja anda juhtnöörid. Ministeerium püüab koostöös asutuste juhtkondadega leida lahendusi, kuidas keerulisel ajal toime tulla.

“Praegu soovitame tungivalt ära jätta kõik suured rahvusvahelised kultuuri- ja spordiüritused. Oleme pöördunud nende korraldajate poole ja saanud üldiselt mõistvat tagasisidet. Avalike sündmuste luba palume mitte taotleda üle 100 osavõtjaga siseruumides toimuvatele ettevõtmistele,” ütles kultuuriminister Tõnis Lukas. “Praegu ei ole nõuet kultuuriasutuste, teatrite ja kinode plaanipäraste etenduste ärajätmiseks, kui on tagatud tervisekaitsemeetmed. Samadel tingimustel võivad uksed lahti hoida muuseumid. Valitsuskomisjon arutab seda pärastlõunal. Anname otsustest kõigile asjaomastele teada võimalikult kiiresti.”

Endla teatri direktor Roland Leesment märkis, et olukord on praegu veel segane ja konkreetseid juhiseid ei ole antud. “Küll aga on hakatud meil broneeringuid ja külastusi ära ütlema,” tunnistas ta.

“Me oleme raskes olukorras: kes sellises olukorras meie kulud kinni maksab ja korvab kahjud? Konkreetset infot pole selle kohta veel tulnud,” märkis Leesment, lootes, et selgus saabub lähipäevil.

Teatri direktori kinnitusel polnud nad ennelõunase seisuga veel etenduste ärajäämise kohta otsust vastu võtnud.

Pärnu kontserdimaja direktori Marika Pärgi sõnutsi on Eesti Kontsert otsustanud kõik suured projektid praegu ära jätta. “Pärnus puudutab see “Entel-tenteli” kontserti,” lausus ta. Pärnu kontserdimajas märtsis rohkem Eesti Kontserdi korraldatud üritusi polegi ja saali üürimise puhul võtavad ürituse toimumise kohta otsuse vastu rentnikud ise.

Samuti ütles Pärgi kinnitusel kooriühing, et jätab ära sel nädalavahetusel Pärnu kontserdimajas ja Tori sõjameeste mälestuskirikus toimuma pidanud üleriigilise noorte segakooride konkursi-festivali. Korraldajad otsivad võimalust korraldada seda mais.

Ära jääb ka 25. märtsil toimuma pidanud ansambel Dialogos kontsert. Piletid ostetakse tagasi.

Kontserdimaja direktori jutu kohaselt hoolitsevad nad vastavalt võimalustele oma töötajate eest ja mõistagi desinfitseeritakse majas ukselinke ja trepikäsipuid. “Me ei hakka kontserdipileteid enam käest kätte ulatama, vaid külastajad näitavad neid,” rääkis Pärk.

Pärnu spordihallis oli selleks nädalavahetuseks planeeritud rahvusvaheline korvpalliturniir Ice Cup, kuid see jääb ära. Spordihalli juhataja Mait Käbini väitel pidi osalema umbes 50 võistkonda, praegu käib aga tihe suhtlus osalistega. “Peaministri soovitust tuleb täitma hakata, meile on see pigem seadus,” lausus Käbin.

Esmaspäeval peaks spordihallis toimuma korvpalli Eesti-Läti ühisliiga mäng Pärnu Sadama ja Läti ülikooli vahel. “Sellega tegeleme ja katsume võimalikult kiiresti info edasi anda,” lisas ta. 

Järgmisel nädalavahetusel Paikuse spordikeskuses toimuma pidanud “Happy Dancers Baltic Cup 2020” lükkub üleilmse hädaolukorra tõttu edasi. 

“Mõeldes tantsijate ja pealtvaatajate tervisele, tundub see kõige mõistlikum otsus. Laseme maailmal rahuneda, üritust ära kindlasti ei jäta, lükkame vaid veidike edasi, et saaksite veel tantse lihvida ja pooleli tantsud valmis teha,” seisab ürituse sotsiaalmeedia postituses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles