Koondatud pole veel tööinspektsiooni jõudnud

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Kuigi koondatuid on palju, pole tööinspektsiooni pöördunute hulk kasvanud.
Kuigi koondatuid on palju, pole tööinspektsiooni pöördunute hulk kasvanud. Foto: Urmas Luik

Arvestades praegust eriolukorda, ei ole märgatavalt sagenenud töötajate pöördumine tööinspektsiooni, et küsida nõu tööandjalt koondamishüvitise saamatajäämise asjus.

Tööinspektsiooni nõustamisjuristi Greete Kaare hinnangul võib see olla tingitud asjaolust, et paljud tööandjad kasutavad praegu töötukassa töötasuhüvitist või ei ole koondamine jõustunud ehk töölepingu lõppemise kuupäev ei ole veel käes. Nõustamisjurist ei osanud öelda, kui palju on nende poole pöördutud Pärnumaalt ja kui suure ettevõttega tegemist on. “Kui töötajad meie poole oma küsimustega pöörduvad, pole neil kohustust nimetada oma tööandja nime ega töötamise kohta, nii et pöördumised on enamjaolt anonüümsed,” selgitas ta.

Kui tööandja on jätnud töötajale töölepingu lõppemise päeval koondamishüvitise maksmata, tuleb töötajal pöörduda saamata jäänud hüvitise nõudega töövaidlusorganisse ehk kohtussse või töövaidluskomisjoni. Kaar tõi esile, et peapõhjus, miks tööandjad töötajatele nõutavat tasu ei maksa, on töötajate jutu järgi rahapuudus. Samuti lubavad tööandjad alluvaile, et hüvitised maksab töötukassa, kuna tööandja suhtes alustatakse pankrotimenetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles