Lagunev majandusmets tekitab augu riigieelarvesse

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Erametsakeskuse juhatuse liige Jaanus Aun tõi välja, et kui erametsaomanik liitub metsaühistuga, on puidu müügihind kõrgem kui üksik­üritajana tegutsedes.
Erametsakeskuse juhatuse liige Jaanus Aun tõi välja, et kui erametsaomanik liitub metsaühistuga, on puidu müügihind kõrgem kui üksik­üritajana tegutsedes. Foto: Eero Vabamägi

Pärnumaa metsamaa pindala küünib umbes 270 000 hekta­rini ehk metsaga on kaetud 49,8 protsenti maakonnast, millest umbes pool kuulub riigile ja pool eraomanikele. Siinsed erametsaomanikud on metsahoolduses riigis ühed tegusamad, kuid arenguruumi jagub.

Aastaraamatu “Mets 2018” andmetel kuulub korraldatud ehk hooldatud ja inspekteeritud Pärnumaa metsadest riigile umbes 141 000 hektarit. Erakätes ehk juriidiliste isikute metsaomandis on veidi üle 41 000 ja füüsilistele isikutele kuulub natuke üle 47 000 hektari. Eeldatavasti on ülejäänud umbes 42 000 hektaritki korraldamata metsa just eramets.

SA Erametsakeskuse juha­tuse liige Jaanus Aun märkis, et era­metsaomanikel tasuks teha parema majandamise nimel koostööd. Ühe probleemina tõi ta välja selle, et majandusmetsaga ei tegelda nii palju, kui võiks, ja küps mets lastakse raisku, mis omakorda tekitab kahju majandusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles