Ohtu kujutav kultuurimälestis lausa karjub kopa järele

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Sindis Kooli 6 suuresti tühjana seisnud majas puhkes tule­kahju 2018. aasta novembris. Lipendavad laetalad ja ausõna najal püsti seisvad seinad on aga endiselt veel omal kohal.
Sindis Kooli 6 suuresti tühjana seisnud majas puhkes tule­kahju 2018. aasta novembris. Lipendavad laetalad ja ausõna najal püsti seisvad seinad on aga endiselt veel omal kohal. Foto: Urmas Luik

Keset Sindi linna seisab maja, millel kindlalt maa peal seisavad veel üksnes kolm korstent. Ülejäänud tulekahjus räsida saanud konstruktsioon ähvardab igast nurgast kokku kukkuda. Ohtliku hoone lammutamine takerdub paberimajanduse taha.

Kooli 6 maja põles 2018. aasta novembris. Tegemist oli suuresti tühjana seisnud ja elamiskõlbmatuks tunnistatud elamuga. 12 korterist ühes elas aga sees mees, kes keeldus välja kolimast. Tema hukkus selles tulekahjus.

Tori vallavalitsus ei ole ajaloolise maja varemete ainuke omanik, neid on veel kaks: üks osa kuulub ettevõttele, osa on eraomandis. Kuna eraisikust omanik on surnud, tuleb leida pärijad. Vald on nüüdseks pärimise algatanud, kuid protsess võtab omajagu aega. Firma, millele osa majast kuulub, olevat Tori abivallavanema Signe Rõngase ütlust mööda lammutamisega nõus.

19. sajandi lõpus ehitatud puidust töölisbarakk kuulub kultuurimälestiste hulka. Seega on selle lammutamiseks tarvis muinsuskaitseameti lubagi. Vald on selleks ametile taotluse esitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles