Riik annab kortermajadele tagastamatut abi

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Hoonete energiatõhususe parandamiseks saab toetust taotleda.
Hoonete energiatõhususe parandamiseks saab toetust taotleda. Foto: Urmas Luik

Eilsest saavad ühistud ja omavalitsused taotleda korterelamute rekonstrueerimistoetust, mille eesmärk on parandada hoonete energiatõhust ja ajakohasust. Tegemist pole laenu, vaid tagastamatu toetusega. 

Majandus- ja taristuministri Taavi Aasa sõnutsi annab rekonstrueerimistoetus korteriühistutele võimaluse tõsta märgatavalt hoonete kvaliteeti. “Äsja avatud rekonstrueerimistoetus aitab tervikliku renoveerimise kaudu suurendada majade energiasäästu, parandada sisekliimat ja elamistingimusi. See tõstab kogu hoone väärtust kinnisvaraturul,” loetles minister toetuse eesmärke ja lisas, et sel aastal on toetuse maht kasvanud 28,5 miljoni euroni, mis elavdab ehitussektoritki.

SA KredExi toetust saavad taotleda omavalitsused ja korteriühistud kõikjal Eestis, et korrastada elamuid, mis on valminud enne 1993. aastat.

Pärnumaal saab toetust küsida poole tööde kogumaksumusest.

KredExi eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juhi Triin Reinsalu selgitust mööda on muutunud laenu taotlemise kord.

Äsja avatud rekonstrueerimistoetus aitab tervikliku renoveerimise kaudu suurendada hoonete energiasäästu, parandada sisekliimat ja elamistingimusi.

Taavi Aas, minister

“Oleme jaganud rekonstrueerimistoetuse mahu viie piirkonna vahel, et suurendada taotlejate võrdsust ja meetme üle-eestilist mõju,” lausus Reinsalu ja selgitas, et tänavu jagunevad taotlemispiirkonnad Põhja-, Lääne-, Kesk-, Kirde- ja Lõuna-Eestiks.

Toetus on voorupõhine ja taotlused rahuldatakse piirkonnale eraldatud rahalises mahus. Ühe piirkonna jääk jagatakse taotlusvooru lõppedes ühtse nimekirja alusel ülejäänutele.

Lääne-Eesti piirkonda, kuhu Pärnumaa kõrval kuuluvad Lääne-, Saare- ja Hiiumaa, jõuab meetme abil kogu summast 13 protsenti ehk ligikaudu 3,7 miljonit eurot.

Korterelamu rekonstrueerimistoetust on 2014. aastast taotlenud 24 Pärnumaa ühistut, neist 20 on raha saanud.

Toetust saavad taotleda nii omavalitsused kui korteriühistud, et parandada hoonete energiatõhusust ja muuta need ajakohasemaks.
Toetust saavad taotleda nii omavalitsused kui korteriühistud, et parandada hoonete energiatõhusust ja muuta need ajakohasemaks. Foto: Urmas Luik

“Taotlusvooru lõppemisel on võimalik taotlusi esitada juba uuesti 11. juulil avanevasse erakorralisse korterelamute rekonstrueerimistoetuse vooru, mille maht on 71 miljonit eurot,” täpsustas Reinsalu. “Need, kes äsja alanud vooruks oma dokumente ei jõua esitada või jäävad esmasest toetuse saajate ringist välja, saavad juulis esitada uue taotluse. Dokumente pole sel juhul vaja uuesti esitada.”

KredEx on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi loodud sihtasutus, mille eesmärk on pakkuda nii eraettevõtjatele, omavalitsustele kui eraisikutele finantslahendusi. Näiteks korteriühistud, eriti suurlinnadest ja -asulatest väljaspool asuvad, saavad taotleda elamu renoveerimislaenu. Seda juhul, kui pank ei taha madala kinnisvara turuväärtuse tõttu ühistule laenu anda või panga tingimused on selgelt ebasoodsad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles