Analüüs: koolimenüü pakub liiga palju saiakesi ja vähe puuvilju (1)

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Toit
Toit Foto: Dmitri Kotjuh

Pärnumaa arenduskeskuse ja Pärnu linnavalitsuse ­haridusosakonna eestvõttel ­kogunesid eksperdid, et uurida siinsete koolide toidulaua tervislikkust. Parandamist vajab nende hinnangul eelkõige ühekülgne menüü. Nõutav kaloraaž saavutatakse kiiremat, lihtsamat ja odavama vastupanu teed minnes, pakkudes süsivesikurikkaid toite nagu saiakesi, kohukesi.

Analüüsiti Pärnu linna 16 kooli kahe nädala menüüd. Raportis toodi puudujääkidena esile kalatoitude vähesus, puuviljade väike osa ja liigne poolfabrikaatide kasutamine. Ainult paaris koolis pakuti igal nädal kalarooga. Kuigi tervisekaitsenõue näeb ette, et värskest kalast valmistatud toitu pakutakse vähemalt kord nädalas.

Positiivsena nimetasid eksperdid, et mõnes koolis oli ühel päeval valikus mitu sorti salatit, magustatud siirupivee asemel pakutakse maitsevett või suhkruta taimeteed.

Toidusedelit analüüsinud ­tõdesid, et koolides, kus õpilasi toitlustab mõni teenuseosutajast ettevõte, on menüü mitmekesisem. Pärnu linna koolidest ostab toitlustusteenust sisse kuus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles