Esimest korda jõuab dokumendi taotlemine maale

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Esimest korda Eestis tuuakse dokumendi taotlemisvõimalus maainimestele peaaegu koju kätte, sest Saarde valla elanikud saavad ID-kaarti endale vormistada vallakeskuses Kilingi-Nõmmes.

“Algatus tuli Lääne prefektuurilt, sest sel aastal kaotavad paljud ID-kaardid kehtivuse, meiepoolne abi on elanike eelregistreerimine ja ruumide andmine,” märkis Saarde vallasekretär Marju Antson.

“Tegemist on selles mõttes juhusliku valikuga, et esimest korda selgitatakse ühes valitud paigas välja, kuivõrd hinnatud on see, et tullakse inimesele lähemale ja tahetakse pakkuda enne dokumendivahetuse kõrgperioodi võimalust teha seda mugavalt,” selgitas Lääne prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo Pärnu teeninduse juhataja Annika Pärn.

Vallasekretäri jutu järgi on huvi 15. veebruaril ID-kaardi kohapeal vormistamise vastu ligi 4500 elanikuga vallas suur ja et uue dokumendi väljakirjutamine sujuks, on Kilingi-Nõmmes klubi ees pangabuss.

“Palume neil, kellel võimalik, tasuda riigilõiv enne kas internetipangas või pangabussis, mis on kahel korral, nii jaanuari keskel kui veebruari alguses graafiku järgi meil kohal,” täpsustas Antson.

Isikut tõendava ID-kaardi vormistamiseks vajalike dokumentide loetelu ja riigilõivu suurus on kirjas valla kodulehel ja ajalehes Saarde Sõnumid.

Nimetatud algatusega aitab Lääne prefektuur säästa maainimeste aega ja raha, sest Saarde vallakeskusest on Pärnusse poolsada kilomeetrit, 707 ruutkilomeetri suuruse valla äärealadelt aga veel rohkem ning bussisõit maakonnakeskusesse ja koju tagasi võib võtta terve päeva.

Pärn märkis, et esialgu on tegemist ühe valla, Saarde keskusega, kuid olenevalt tulemustest ja kogemustest ollakse valmis jätkama teisteski omavalitsustes.

Kodulähedase võimaluse kasutajad Kilingi-Nõmmes ID-kaarti kohe kätte ei saa, sest dokumendi menetlemisele kulub kuni 30 päeva. Kuid mainitud kuupäeval taotluse esitajad saavad ametnikega kohe kokku leppida, kas nad sõidavad ID-kaardile järele Pärnu teenindusse või tuuakse see neile kohapeale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles