Psühhiaatriapatsientide video kaudu jälgimine näib haiglale paratamatu

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Raine Pilli selgituse kohaselt aitab videovalve vähendada nii vägivallajuhtumeid kui enesetappe.
Raine Pilli selgituse kohaselt aitab videovalve vähendada nii vägivallajuhtumeid kui enesetappe. Foto: Mailiis Ollino

Mullu sü­gisel korraldasid õiguskantsleri büroo ametnikud Pärnu haigla psühhiaatria­kliinikus kontrollkäigu. Puudusi leiti mitu, muu hulgas video­valve puhul, mis on ulatuslik ja pidev ning mille kohta on kliinikule ­juba aastaid märkusi tehtud. Kliiniku juhataja tõdes, et mõnes küsimuses jäädakse eriarvamusele, kuid soovitustega üritatakse siiski arvestada.

Õiguskantsleri nõunikud kontrollisid Pärnu haigla psühhiaatriakliinikut eelmise aasta 9. novembril. Juuni alguses potsatas haigla virtuaalsesse post­kasti kiri tagasisidega. Tõdeti, et paljud asjad on korraldatud hästi: kiideti patsientide vaba aja sisustamist, tegevusjuhendajat, päevakeskust ja suurt jalutamishoovi, kus olemas nii varjualused kui pingid. Paraku ei saadud siiski läbi mõningatele puudustele tähelepanu juhtimata.

Nõnda märgiti näiteks ära, et mõni ruum näiteks akuutraviüksuses tuleks muuta hubasemaks, pakkumaks patsientidele terapeutilist keskkonda; vägivallajuhtumite lahendamiseks vajalikke ohjeldusmeetmeid peaks põhjendama selgelt ja regulaarselt; samuti oleks vaja ohjeldusmeetmeid kasutades need juhud nõuetekohaselt vormistada ja vastavasse registrisse märkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles