Ringluspood paneb rõhku taaskasutusele

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ringluspoe müüja Erika Vassiljevi käes olevad padjad on ostjate seas populaarsed. Poele võib annetada kangajääke, millest lapitööd sünnivad.
Ringluspoe müüja Erika Vassiljevi käes olevad padjad on ostjate seas populaarsed. Poele võib annetada kangajääke, millest lapitööd sünnivad. Foto: Ants Liigus

Pärnus aktiviseerimiskeskuse Tulevik ringluspoes tegutses eelmisel aastal üheksa taaskasutusteemalist töötuba, mille tulemusena leiab poest nüüd omapäraselt dekoreeritud mööblit ja lauanõusid.

Tööde autorid on aktiviseerimiskeskuse kliendid – pikaajalised töötud. Töötubades õpetasid kohalikud meistrid renoveerima ja dekoreerima mööblit, punuma ajalehtedest ja riidest korve, kaunistama nõusid salvrätitehnikas, viltima, ümber disainima vanu rõivaid, valmistama seepe, küünlaid ja jõulukaarte. Ettevõtmist toetas keskkonnainvesteeringute keskus.

Töötud tegutsema

2009. aasta novembris Euroopa sotsiaalfondi toel käivitunud kolmeaastase projekti “Arenev aktiviseerimiskeskus” käigus koolitatakse Tuleviku pikaajalisi töötuid eri tegevuse kaudu. Suur-Posti 18 tehakse jätkuvalt puidu-, metalli- ja värvimistöid, Vee 2 ringluspoes remonditakse mööblit ja naised valmistavad käsitööesemeid lapitekkidest nõelapatjadeni.

Kokku töötab Tulevikus praegu 67 rehabilitatsiooniteenuse saajat, peale nende 25 tööharjutajat ja kodanikud, kellele karistuseks mõistetud ühiskondlikult kasulik töö.

“Meie tulevikuplaanid on praegu üsna lahtised,” ütles Tuleviku tegevjuht Mirjam Vabrit. “Ringluspood töötab novembrini sotsiaalfondi projekti toel, edaspidiseks peame rahastust otsima. Praegu oleme oma jõud suunanud rehabilitatsiooniteenuse parendamisele ja laiendamisele.”

Vabriti jutu järgi töötatakse välja uut teenuse kontseptsiooni koostöös Pärnu ja Sindi linna ning Sauga vallaga, tegevusi kaasrahastab kodanikuühiskonna sihtkapital ja Šveitsi vabaühenduste fond.

Ringluspood on kaupluse käsitööjuhendaja Ivi Kõrvemaa sõnade järgi end kahe aastaga hästi sisse töötanud. Kasutatud mööblit, raamatuid ja majapidamistarbeid annetavad Pärnu inimesed ning ilmselt on pakkumine-nõudmine tasakaalus, sest kaup vaheldub pidevalt ja välja on kujunenud oma püsikliendid.

Ühele vana, teisele uus

“Kasutatud mööbli poode leidub linnas teisigi, aga meil on hinnad madalad,” avaldas müüja Erika Vassiljev, kes konkurentsi pole tunnetanud. “Ostmas käivad need, kel midagi kiiresti ja soodsalt vaja, näiteks tihti soovitakse midagi ühikatubadesse. Palju külastavad meid ka noored pered, kes soovivad oma eluaset sisustada.”

Käsitööd väärtustavad inimesed leiavad kauplusest värvikaid lapitekke, poekotte, mänguasju ja muid õmblustooteid. Üks ruum on pilgeni täis raamatuid, müüjate teatel annetatakse neid hea meelega, sest inimesed austavad kirjasõna ega soovi raamatuid naljalt niisama minema visata. Rahul on ostjadki, sest uued raamatud maksavad poes palju, ringluspoest aga saab veebruari lõpuni soetada raamatu vaid 20 sendiga.

“Sama lugu on mööbliga: inimestele teeb rõõmu, kui nad saavad endale ülearused asjad meie vahendusel kellelegi edasi anda,” kommenteeris Vassiljev. “Kui kord on raha kokku hoitud, asi ostetud ja seda korras hoitud, ei raatsita seda minema visata.”

Kõrvemaa rääkis, et ringluspoes rehabilitatsiooniteenusel olnud töötud käivad keskuses külas pärast töökoha leidmistki, sest seltskond on mõnus ja toetav.

“Võib öelda, et töö leiavad praegu enam-vähem kõik, kes tõesti tahavad,” väitis Kõrvemaa. “Mõni leiab töö kiiremini, teisel läheb rohkem aega ja ümberõpet. Põhiline on aidata inimestel enesekindlus tagasi saada.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles