Kabriste küla kodukohvikute päeval kogutakse raha vana Lindi koolimaja taastamiseks

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Anneli Koppel oma koduaias.
Anneli Koppel oma koduaias. Foto: Erakogu

Vaatate ühele ja teisele poole, siin on maja ja seal on maja. Tundub, et olete linnas. Tegelikult seisate keset külateed, mis ümbritsetud taludest. See näib harjumatu. Nende uksed on pärani lahti ja nad ootavad külalisi. Lauad on kaetud ahjusoojade sibulapirukate ja kohviga. Samal ajal kui perenaine tutvustab huvilistele oma erilisi päevaliiliaid, tinistab aias pilli muusik.

Kabriste küla Tuule tee elanikud on avanud kodukohvikud, valmistanud oma peenras ja lähiümbruses kasvanud toorainest head ja paremat ning kutsuvad pisikesse Pärnumaa külla idülli nautima.

Mullu Kabristes ellu kutsutud kohvikute külatee üritus läks niivõrd hästi, et sealsed perenaised-korraldajad otsustasid seda tänavu korrata. Kodukohvikute päev sündis kohaliku loodusgiidi, koolitaja, toitlustaja ja loodustoodete ettevõtte rajanud Anneli Koppeli ideest. “Olen kogu aeg pidanud kotti pakkima, laatadele sõitma. Mõtlesin: miks ei võiks inimesed minuni tulla? Rääkisin naabrinaistega, kes olid kohe nõus. Valmistusaega oli vähe. Rahvale meeldis ja üritus õnnestus. Asjaosalised tahtsid uuesti teha,” meenutas Koppel.

Tänavu võeti pikemalt hoogu. Peakorraldaja sõnutsi on ülehomne ettevõtmine paremini läbi mõeldud. Lindi külaseltsi kaudu taotleti linnalt raha, kutsumaks sel korral üritusele muusikudki, keda kohalik mees hakkab järelkärus mööda küla sõidutama.

Ent säilib mullu loodud avatud ja sõbralik õhkkond. See tähendab, et päev ei ole algusest lõpuni detailselt paberil paika pandud. Iga kohvik ja programm on perenaise nägu. “Korraldaja ülesanne on vaid jõud ühendada,” jäi Koppel tagasihoidlikuks.

Juba eelmisel aastal koguti ühe perenaise kohvikus loterii abil raha vana Lindi koolimaja taastamiseks. Seda tehakse tänavugi. “Puhume majale hinge sisse,” avaldas Koppel lootust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles