Riigi lisaraha toel saab maakonnas korda 13 teed ja tänavat

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Omavalitsustel oli võimalik sel aastal juba teist korda taotleda kohalike teede juhtumipõhist toetust.
Omavalitsustel oli võimalik sel aastal juba teist korda taotleda kohalike teede juhtumipõhist toetust. Foto: Elmo Riig

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas esitas valitsusele kohalike teede kordategemiseks mõeldud investeeringutoetuse jagamise ettepanekud. Kogu Eestis kavatsetakse korda teha 96, Pärnumaal aga 13 teed-tänavat. Neljapäeval kiitis valitsus kava heaks.

Omavalitsustel oli majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) teatel võimalik sel aastal juba teist korda taotleda kohalike teede juhtumipõhist toetust kahel otstarbel: teedele, mida läbib transiitliiklus, ja ettevõtlusega seotud teede kvaliteedi parandamiseks. Transiittee toetust on kavas eraldada ligikaudu 10,3 ja ettevõtlusega seotud teede tarvis 3,8 miljonit eurot.

Aasa sõnutsi tõstab kohalike teede parandamine inimeste elukvaliteeti ja lisatoetus turgutab eriolukorra tõttu räsitud majandustki. „Omavalitsustes on teid, mis vajavad korrastamist, aga tihtipeale jääb omavahenditest väheks,” tõdes minister.

Pärnumaalt said transiitteede toetust Pärnu linn Kõpu–Kavaru tee, Saarde vald Pärnu, Piiri ja Kantsi tänava ning Tori vald Tsentraali tee kordategemise tarvis. Ettevõtlusega seotud teedest toetas riik Häädemeeste valda (uuendatakse Tööstuse ja Aiandi tänav), Kihnu valda (Suigu–Abaja tee), Lääneranna valda (Vahesoo ja Suuresoo tee), Põhja-Pärnumaa valda (Tööstuse tänav), Pärnu linna (Tammuru tehnoküla tee) ja Tori valda (Lepplaane tee).

Tavaliselt eraldab MKM juhtumipõhist toetust korra aastas, riigieelarves ette nähtud mahus. Märtsis said kohalikud omavalitsused juba seitse miljonit eurot investeeringutoetust, et korrastada 21 teed ja tänavat. Neljapäeval valitsuse heakskiidu saanud ettepanek anda lisaraha on mõeldud suurendama majanduskriisi ajal riigi rolli turul.

„Kui otsisime variante juba sel aastal suurendada ehitussektori töömahtu, nägime kohe, et kohalike teede parandamine on üks võimalusi,” seletas Aas. Esmalt kavandas riik lisaraha viie miljoni euro jagu, kuid viimastel nädalatel võttis ministri sõnutsi  ambitsioonikama suuna ja tõstis lisarahastuse 14 miljonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles