Jaan Tekko: Taim tahab terve olla nagu inimenegi (3)

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Augusti keskpaigaks olid Tori Agro põldudelt raps, hernes ja teraviljad korjatud ning käis kõrrepõldude sügavkobestamine, et valmistada väljad ette uueks külviks. Talu harib ligikaudu 800 hektarit põllumaad.
Augusti keskpaigaks olid Tori Agro põldudelt raps, hernes ja teraviljad korjatud ning käis kõrrepõldude sügavkobestamine, et valmistada väljad ette uueks külviks. Talu harib ligikaudu 800 hektarit põllumaad. Foto: Mailiis Ollino

Tori põllumees Jaan Tekko ­valiti tänavu Carl Robert ­Jakobsoni preemia laureaadiks. Mees väärib seda tiitlit igati.

Tekko on haritud agronoom ja melioraator, kes suure osa oma elust töötas teraviljakasvataja, aga ka maaparandusspetsialistina riigimajandites. Ent kui need lagunesid, hakkas 1990. aastatel oma käel pidama talu, millest nüüdseks on välja kasvanud ­perefirma – osaühing Tori Agro.

Nimi “osaühing” ei riku asja olemust. Tekko kõneleb oma ­perefirmast, kus nüüd töötavad juba tema pojad Indrek ja Marek, ikka kui talust. Ise käib ta iga päev samuti talus tööl, samal ajal kui abikaasa Anu hoiab korras koduse majapidamise, mille ­juurde kuulub avar korrastatud koduõu, mis 2007. aastal aitas kaasa Tekkode perefirma nimetamisele Eesti parimaks isamaaliseks taluks.

Kummaliseks, nagu Tekko ­seda nimetab, muudab Jakobsoni preemia laureaadiks olemise tema meelest fakt, et 1854. aastani oli seesama Kurgja talu, mille kuulus kirja- ja põllumees hiljem pangalaenu toel ostis, Tekko isapoolse esiisa kodutalu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles