Homseks on oodata tugevat sügistormi

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Keskmine laine kõrgus ulatub arvutuste kohaselt merel viie–kuue, lahtedes nelja meetrini.
Keskmine laine kõrgus ulatub arvutuste kohaselt merel viie–kuue, lahtedes nelja meetrini. Foto: Urmas Luik

Kui täna võib nautida veel mõnusat sooja – ennustuste kohaselt kuni 24 kraadi –, siis homseks prognoosib riigi ilmateenistus juba järsku ilmamuutust: oodata võib võimsat sügistormi.

Tormilise ilmaarengu teeb teoks madalrõhkkond, mis tekib täna Skandinaavia kohal ja muutub siis lausa tundidega raevukaks. Põhjuseks Läänemere vete kohale jõudnud suvesooja ning samal ajal põhjalaiustelt Skandinaaviasse murdnud külma terav vastasseis. Keeris muutub edasi Soome liikudes veel jõulisemaks ja kiire ägenemise protsessi tõttu tugevneb tuul kiiresti juba täna õhtuks.

Ööl vastu homset tõuseb lääne- ja loodetuule kiirus puhanguti 15, vastu Läänemerd ja looderannikul 20 meetrini, pärast südaööd aga 25 meetrini sekundis. Hommikul esineb Väinamerel ja Liivi lahel puhanguid kuni 25, Hiiu- ja Saaremaa merepoolses osas kuni 30 meetrit sekundis.

Homme päeval jätkub merel loodetuule torm puhangutega 30, Soome lahe lääneosas, Väinamerel ja Liivi lahel kuni 28, sisemaal õhtupoolikul 20 meetrit sekundis.

Keskmine laine kõrgus ulatub merel viie–kuue, lahtedes nelja meetrini. Laeva- ja praamiliiklus võib tormiga katkeda või ei ole võimalik sõidugraafikust kinni pidada.

Põhjakaarest tungib külm jõuliselt sisse ja tuuleiilid võivad seetõttu olla äkilised ja järsud. Sagedaste sajuhoogude tõttu muutub puude lehemass raskeks ja seetõttu on puude murdumise ja elektrikatkestuste oht suur. Samuti võib tugev külgtuul teedel liiklusturvalisuse ohtu seada.

Õhutemperatuur langeb eelmiste päevadega võrreldes ligemale kümne kraadi võrra ja arvestades tugeva tuule jahutavat mõju, kujuneb homne päev väga kõledaks ja nõuab sooja tuulekindlat riietust.

Reedel madalrõhkkond kaugeneb ja päevaks tuul nõrgeneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles