Haridusasutused tutvustavad oskuste ööl kutseõpet

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Töötoad.
Töötoad. Foto: Urmas Luik

Tänasest 13. novembrini tähistatakse juba viiendat korda Euroopa kutseoskuste nädalat. Sel puhul korraldatakse kõikjal üritusi, mis tänavu toimuvad peamiselt virtuaalselt. Sündmusi jagub Eestisse ja Pärnumaalegi.

Eestis kujuneb nädala suursündmuseks 12. novembril toimuv oskuste öö, kus kutsekoolid kogu riigis korraldavad oskusõpet tutvustavaid veebisündmusi. Videosilla vahendusel ootavad huvilisi töötoad ja koolitused.

Veebis saab näiteks õppida nii kingitusi pakkima kui ciabatta’t küpsetama või kuulata loengut rahapesu tõkestamisest ning osaleda virtuaalsel koolituuril. Meie maakonnast osaleb oskuste ööl kaks haridusasutust: Pärnumaa kutsehariduskeskus ja Pärnu Saksa tehnoloogiakool.

Kutsehariduskeskuses saab osaleda seitsmel koolitusel ja meistritoas. Kuidas valmistada suus sulavat beseerulli vaarikatega? Mismoodi õmmelda paspuaaltaskut ja millal hakati valmistama jäätist? Nendele ja teistelegi küsimustele saab vastuse veebi kaudu kutsehariduskeskuse meistriklassides.

Saksa tehnoloogiakool korraldab oskuste ööl aga tunni “Lihtsate asjade automatiseerimine”, kust saab teadmisi automaatika eriala kohta. Peale selle tutvustab kool õppimisvõimalusi ja avatud on kujundaja eriala õpilastööde näitus.

Sellele üritusele peavad huvilised küll vanamoodsalt kohale minema, kuid õppeasutuse direktor Indek Alekõrs rääkis, et koolitusest tehakse video, mida saab järele vaadata. Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks on aga võetud tarvidusele meetmed ja kõik külalised varustatakse maskiga.

Rahvusvahelise algatuse eesmärk on tähtsustada kutseharidust ja -oskusi ja anda inimestele võimalus avastada oma anne.

“Eesti kutseõppeasutused on üha enam elukestva õppe keskused, kus saavad kasulikke oskusi omandada nii äsja põhikooli lõpetanud kui pikaajalise töökogemusega inimesed, kes soovivad end täiendada või hoopis karjääripööret teha,” selgitas haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Robert Lippin pressiteate vahendusel. “Kutseõppes omandatud teadmised ja praktilised oskused annavad tööturul eelise.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles