Romukogumise kampaania käigus sai Pärnumaagi puhtamaks

Pärnu Postimees
Copy
Autoromude kogumise kampaania saak jäi tänavu Pärnumaal väiksemaks kui mullu.
Autoromude kogumise kampaania saak jäi tänavu Pärnumaal väiksemaks kui mullu. Foto: Shutterstock

Keskkonnaministeeriumi, autolammutuste liidu ja vanametalli kokkuostjate tänavusel autoromude kogumise kampaania käigus sai Pärnumaa puhtaks 23 jõude seisva sõiduriista võrra.

Mullusele tulemusele jääb tänavune saak siiski alla. Eelmisel aastal koguti kampaania käigus Pärnumaal kokku 40 autoromu.

Eesti peale kogunes neid sügise jooksul 256. Kolme aastaga on minema veetud üle 900 seisma jäänud romu.

“Tänavused tulemused jäid kampaania esimese aasta tasemele, kuid kolme aasta kokkuvõttena on kuue nädalaga tasuta ära viidud 936 romu,” ütles keskkonnaminister Rain Epler. “See on päris korralik saldo ning panus materjaliringlusse ja puhtamasse keskkonda. Küll soovitan kindlasti enne sõiduki romuks kuulutamist kaaluda selle remonti – nagu iga muu asja puhul. Olen ise 1993. aasta Volkswagen Golfi omanik, mis tänu regulaarsele hooldusele ja pisiremondile sõidab küll ja veel ning mille ökoloogiline jalajälg on väiksem kui ükskõik kui moodsal uuena soetatud autol.”

Minister lisas, et kui auto on siiski lootusetult katki, tuleb ta viia ametlikku lammutuskotta või metallikokkuostu, selmet jätta aastateks vedelema.

Kõige tõhusamalt korraldasid Kuusakoski, autolammutuste liit ja BLRT Refonda tänavu romude vedu Tartumaal, kus koguti 45 romu.

Autoromu, millelt ei ole eemaldatud ohtlikke osi, liigitatakse ohtlike jäätmete hulka. Mahakallatud või põletatud mootoriõli võib põhjustada ohtu nii keskkonnale kui tervisele. Autoromust eemaldatakse käitlemise ajal peale kütuse kuus kuni 12 liitrit vedelikke. Peale selle põhjustavad suurt muret pliiakude vale käitlemine ja plasti põletamine. Seepärast tuleb romu üle anda keskkonnaloaga käitlejale.

Probleem on seegi, et romud hõivavad paljud parkimiskohad, mistõttu jääb näiteks lumekoristus poolikuks või ei saa kodanikud oma kasutuses autosid parkida.

Inimesed on kimpus olnud ka sellega, et kinkinud või müünud auto hangeldajatele, kes lubavad registris asjad korda ajada, jääb sõiduk tegelikkuses ikkagi eelmise omaniku nimele. Sellisel juhul vastutab too kõiksugu trahvide ja muu sellise eestki.

Romukampaania ajal helistasid mitme korteriühistu esindajad, kes soovisid teadmata omanike autosid ära anda. Kui kusagil on pikalt seisnud romusõiduk, tuleks võtta ühendust kohaliku omavalitsusega, mis tuvastab omaniku ja võtab ise ühendust.

Jäätmeseaduse järgi peab keskkonnajärelevalve asutuse või omavalitsuse ettekirjutuse alusel jäätmete käitlemise ja saaste kõrvaldamise eest vastutama maa omanik, kelle territooriumil jäätmed on. Haldusmenetluse raames tehtud ettekirjutusega saab panna romusõiduki omanikule kohustuse romuauto jäätmekäitlejale üle anda. Jõude seisvad või hüljatud sõidukid on potentsiaalsed ohuallikad ja mingist hetkest keskkonnaohtlikud. Omavalitsus saab endale kuuluvalt maalt minema viia jäätmed, mille puhul keskkonnakaitse kaalutlustel ei ole võimalik viivitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles