Hoiatus ⟩ Läbi jää vajunud täiskasvanu peab vees vastu kümme minutit, laps vähemgi

Pärnu Postimees
Copy
Päästeamet hoiatab, et veekogudele tekkinud õhukesele jääle minna on ohtlik.
Päästeamet hoiatab, et veekogudele tekkinud õhukesele jääle minna on ohtlik. Foto: Ants Liigus
  • Jääle tohib minna, kui selle paksus on vähemalt kümme sentimeetrit.

Viimaste päevade miinuskraadid on Eesti siseveekogudele tekitanud esimese jääkihi. Päästeamet paneb elanikele südamele, et jää on veel liiga õhuke ja inimest ei kanna.

“Nõrgal jääl juhtub inimestega õnnetusi igal aastal. Esimene jää meelitab sageli ligi lapsi, kes mänguhoos unustavad, et nõrk jää peidab endas suurt ohtu. Arvestada tuleb sellega, et tugeva jää tekkimine võtab aega ning nõuab püsivaid miinuskraade. Praegustes oludes jääleminek võib lõppeda fataalselt,” selgitas päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala.

Päästeamet kutsub ette vaatama kalastajaidki. “Sageli ahvatleb esimene jää kalastajaid, kuid siingi ei tohi unustada ettevaatlikkust. Kalameestel, kes esimesele jääle kipuvad, tuleb oodata, et veekogu kattev jääkaas muutuks küllalt tugevaks,” lisas Virkala. Statistika näitab, et viimasel seitsmel aastal on uppunud 13 jääpüüki harrastanud kalameest.

Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Maris Mooritsa andmeil pole Pärnumaal sel sügisel keegi läbi jää vajunud.

Jääle tohib minna, kui see on vähemalt kümme sentimeetrit paks.

“Läbi jää vajudes peab inimene arvestama sellega, et jääaluse vee temperatuur on kõigest paar kraadi üle nulli. Nii külmas vees peab täiskasvanu vastu maksimaalselt kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veel varem,” täpsustas Virkala.

Amet kutsub kõiki üles olema veekogu ääres ettevaatlik ja tähelepanelik. Esimene jää tekitab eelkõige lastes elevust ja uudishimu. Seetõttu tuleks vanematel rääkida kodus üle hapra jääga seotud ohud ja hoida lastel silm peal. 

“Kui märkate hädalist või vajate ise abi, tuleb esimesel võimalusel helistada hädaabinumbril 112,” rõhutas Virkala.

Kuidas käituda, kui olete läbi jää vajunud:

  • Kui jääl olles ilmnevad ohumärgid: jää pragiseb või vajub, tuleb viivitamata keharaskus laiali jagada ja lahkuda. Selleks laskuge kohe käpukile ja minge kiiresti tuldud teed pidi tagasi.
  • Kui aga jää pragisedes ette ei hoiata ja juhtute läbi vajuma, tuleb peatada sügavamale vette vajumine. Kukkumise ajal ajage käed laiali ja kallutage ennast tahapoole. Nii takistate enda üleni vee alla vajumist.
  • Mida rutem jääaugust välja saate, seda parem, sest külmas vees muutub inimene kiiresti teovõimetuks. Jääaugust välja saamisel on suureks abiks jäänaasklid. Jääle tagasi vinnake ennast sinnapoole, kust tulite.
  • Jääle pääsenuna rullige ennast või roomake jääaugust eemale. Kaugemal võite püsti tõusta, et lahkuda jäält tuldud teed pidi kindlale maale ja võimalikult soojadesse oludesse.
Andmed: päästeamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles