Graafik ⟩ Haiglaravi vajavate koroonapatsientide arv on tõusuteel

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu haigla nakkushaigusüksuse palatite uste kõrval on erimärgistus, mille põhjal tuleb töötajal rakendada enesekaitsemeetmeid.
Pärnu haigla nakkushaigusüksuse palatite uste kõrval on erimärgistus, mille põhjal tuleb töötajal rakendada enesekaitsemeetmeid. Foto: Mailiis Ollino

Läinud ööpäeval analüüsiti 241 pärnumaalase koroonaviiruse testi, millest esmaseid positiivseid oli 20 ehk 8,3 protsenti.

Ehkki nakatunute arv kodumaakonnas langeb, kasvas Pärnu haigla koroonapatsientide hulk senisest kõrgeimaks: ravil viibib 39 COVID-19-patsienti. Neist kaks vajab intensiivraviosakonnas juhitavat hingamist. Eile sai haiglast koju kolm paranenut ja patsiente lisandus neli.

Pärnu haiglas on koroonahaigetele 50 voodikohta. Juhul kui koroonahaigete arv peaks veel kasvama, tuleb Pärnu haigla juhi ja terviseameti kriisistaabi meditsiinijuhi Urmas Sule sõnutsi hakata vähendama plaanilise ravi mahtu, et tagada voodikohad ja töötajad koroonapatsientidele.

Nakatumisjuhte kümne päeva jooksul

Nakatumine tuvastatakse enamasti ninaneeluproovi abil.
Nakatumine tuvastatakse enamasti ninaneeluproovi abil. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja
  • Pärnu linnas 129
  • Lääneranna vallas 69
  • Tori vallas 26
  • Häädemeeste vallas 13
  • Põhja-Pärnumaa vallas 10
  • Saarde vallas 4
  • Kihnu vallas 0
Andmed: terviseamet

Terviseameti Lääne regionaalosakond jälgib Pärnumaal 935 inimest, kellest 262 on nakatunud. Sellest nädalast hoiab amet nakatunutel ja lähikontaktsetel senise 14 asemel kümme päeva silma peal. Lääne regionaalosakonna juhi Kadri Juhkami sõnul on senist jälgitavate hulka vähendanud see, et suured koolide ja hooldekodude kolded on kokkuvõttest väljas.

Nakkuskoldeid aga vaadeldakse edasi kahe nädala vältel. Neid on Pärnumaal praegu kümme: neli hooldekodus, kolm koolis, üks ettevõttes, peres ja suguvõsas.

Sel nädalal on ametil plaanis suurem laustestimine sadakonna töötajaga Pärnu ettevõttes, kus on leitud nakatunuid. Kordustestimisele lähevad Varbla, Koonga ja Fööniksi hooldekodus seni negatiivse proovi andnud elanikud ja töötajad.

Juhkami kinnitusel valitseb Pärnumaa koolides rahuldav olukord. Kaugõppel on tervenisti kaks kooli, sama seis oli eelmiselgi nädalal. “Vähenenud on distantsõppel üksikute klasside arv. Kui läinud nädalal oli 11 kooli 30 klassi koduõppel, siis nüüd vaid ühes koolis üks klass,” täpsustas Juhkam.

Ees ootab koolivaheag ja Juhkami sõnul võib praegune stabiliseerunud olukord pärast vaheaega pea peale pöörduda. “Me ei tea, mis vaheaeg endaga kaasa toob, kui pered ja lapsed ringi käivad. Võimalik, et kasvab jälle perede ja koolide nakatumine, kui minnakse reisile, spaadesse, sünnipäevadele või batuudikeskustesse,” nentis ta.

Terviseameti esindaja soovitab lastel koolivaheajal hoopis matkata, uisutada, suusatada ja kelgutada.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 pärnumaalase kohta on 588,3. Kõrgeim on see näit Ida-Virumaal (871,5) ja madalaim naabermaakonnas Läänemaal (259,2).

Pärnumaal on COVID-19 vastu vaktsineeritud 4253 inimest ehk 2,85 protsenti rahvastikust. Teise süsti on saanud 1797 inimest ehk 2,1 protsenti elanikest.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 6350 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli 811 ehk 12,8 protsenti proovide koguarvust.

Enim uusi viiruspositiivseid lisandus Harjumaale, kus nakkus tuvastati 378 inimesel, 72 protsenti neist elab rahvastikuregistri järgi Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 136, Tartumaale 70, Lääne-Virumaale 43, Saaremaale 30 ja Võrumaale 25 nakkusjuhtu. Teistesse maakondadesse laekus vähem nakatunuid.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 647,5 ja esmaseid positiivseid tulemusi kõkidest tehtud testidest on 12,1 protsenti.

Ööpäeva jooksul avati haiglates 60 uut COVID-19-juhtumit, haiglaravi vajab 507 patsienti. 

Suri kaks koroonaviirusega nakatunud inimest – 90aastane naine ja 63aastane naine. Kokku on Eestis surnud 510 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Riigis on COVID-19 vastu vaktsineeritud 48 573, kaks doosi on saanud 23 149 inimest.

Haigestumus on kogu Eestis väga kõrge

Et meditsiinisüsteem vastu peaks ning vältimaks ohtu teiste elule ja tervisele, tuleb kinni pidada kõigist abinõudest, mis inimeste tervise kaitseks on kasutusele võetud. Eestis kehtivad piirangud võimaldavad suuresti oma tavaelu jätkata. Viiruskriisi lahendamisele saab kaasa aidata igaüks, kui käitub vastutustundlikult: järgib kätehügieeni, hoiab teistega vahet, kannab maski ja väldib silmade, nina ja suu katsumist mustade kätega.

Kuni 18aastased saavad proovi anda nina asemel kurgust

Riiklikes ja Synlabi tasulistes testimispunktides saavad kuni 18aastased sellest nädalast anda koroonaviiruse proovi kurguloputusvedelikust (välja arvatud piiril). Testimispunktis lastakse lapsel valida, kas ta soovib proovi anda ninaneelust või kurgust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles