Legendaardne puhkpillimuusika entusiast pälvib Jannseni preemia

Kati Saagim
Copy
Rein Vendla on Pärnumaa puhkpillimuusikat edendanud üle nelja aastakümne.
Rein Vendla on Pärnumaa puhkpillimuusikat edendanud üle nelja aastakümne. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu linnavalitsus otsustas määrata tänavuse Johann Voldemar Jannseni nimelise auhinna legendaarsele puhkpillimuusika õpetajale ja dirigendile Rein Vendlale.

Tänavune laureaat on Pärnumaa puhkpillimuusikat arendanud üle 45 aasta. Ta on olnud mitme orkestri asutaja-dirigent.

Praegu tegutseb Vendla käe all kolm suvepealinna orkestrit: Ülejõe põhikooli, Pärnu noorte ja muusikakooli puhkpilliorkester.  

Aastal 2017 osales noorte laulupeol “Mina jään” neli Vendla juhitud Pärnu orkestrit. 2019. aasta laulupeoks “Minu arm” valmistus tema käe all kaks noorte puhkpilliorkestrit.

2014. aastast on laureaat Pärnu muusikakooli puhkpilliorkestri dirigent ja samas koolis õpetaja. Vendla on tõestanud oma tööga, et puhkpilliõpingute kohustuslik osa on koosmäng: ta ei eelda noortelt muusikutelt orkestrimängu oskust, vaid õpetab neid koos mängima. Tema juhendamist peetakse täpseks, eakohaseks ja õpilaste eripärasid arvestavaks.

Vendla preemiale esitanud märgivad, et laureaadil on imeline oskus luua igal aastal uutest õpilastest toimivad orkestrid. Samuti oskab ta toetada oma juhendatavaid nii, et nad saavad üle ebakindlusest ja hirmudest. 

2016. aastal pälvis Vendla AS Wendre Jannseni kultuuripreemia.

Eesti 100. aastapäeval omistati talle Valgetähe V klassi teenetemärk. 2018. aastal määras Eesti kultuurkapitali Pärnumaa eksperdirühm talle elutööpreemia.

Äsja, 13. aprillil tähistas Vendla 75. sünnipäeva, kuid ikka jätkub tal nooruslikku energiat ja soovi panustada puhkpillimängijate järelkasvule.

Jannseni auhind antakse üle Johann Voldemar Jannseni sünniaastapäeval, 16. mail Koidula muuseumi aias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles