Pärnu gümnasist kuulub maailma noorte informaatikute paremikku

Pärnu Postimees
Copy
Rahvusvahelise informaatikaolümpiaadi pronksmedalistid Andres Alumets (vasakul) ja Marko Tsengov lahendasid etteantud ülesandeid.
Rahvusvahelise informaatikaolümpiaadi pronksmedalistid Andres Alumets (vasakul) ja Marko Tsengov lahendasid etteantud ülesandeid. Foto: Sandra Schumann

Esmaspäeval selgusid maailma kuulsaima ja keerulisima gümnasistide informaatikavõistluse tublimad. 33. rahvusvahelise olümpiaadi paremikku jõudis kaks Eesti õpilast, nende seas Pärnu Koidula gümnaasiumi abiturient Andres Alumets.

Singapuris toimunud virtuaalsel võistlusel osales 351 õpilast 89 riigist. Võistlejad pidid kindla aja jooksul valmis kirjutama etteantud ülesandeid lahendavad arvutiprogrammid, veendudes, et need töötavad kiiresti ega kasuta liiga palju arvuti mälu.

Kahe võistluspäeva jooksul lahendati kuus ülesannet. Näiteks tuli osalejatel aidata arhitekt Timothyl paigutada kujuteldavasse parki teid ja pinke. Koobastikumängu ülesandes simuleerisid osalejad kangelase käitumist arvutimängus ja pidid leidma tema jõuvarude suuruse mängu lõpus. Samuti tuli luua programm, mis omakorda kirjutaks väga piiratud hulga käskudega täisarve sortivaid programme.

Eesti õpilastest võitsid Koidula abiturient Alumets ja Tallinna reaalkooli 11. klassi õpilane Marko Tsengov pronksmedali. Rahvusvahelise informaatikaolümpiaadi üldvõitjaks tuli Hiinast pärit Mingyang Deng, kes ainsana saavutas maksimumpunktid.

Võistluspäevade vahel pakuti õpilastele virtuaaltuure korraldajamaal Singapuris. Video vahendusel oli noortel võimalus tutvuda võistluse sponsorite tegevusega. Terve päeva said õpilased osaleda lisavõistlusel, kus panid arvutimängu programmeerimisel proovile nii enda kui ka kaaslaste teadmised ja oskused.

Eesti võistkonna juhendaja Sandra Schumanni sõnul tegid võistluse korraldajad fantastilist tööd. “Nad suutsid saavutada midagi, mis on harv isegi kohapealsetel olümpiaadidel: võistlus algas ja lõppes mõlemal päeval õigel ajal ning sujus suuremate viperusteta. Seepärast oli osalemine sel aastal puhas rõõm,” tunnustas ta ja kiitis Eesti õpilasi tihedas konkurentsis saavutatud tubli tulemuse eest. “Nad võivad enda üle uhked olla.”

Eesti õpilaste osalemist rahvusvahelisel informaatikaolümpiaadil korraldas Tartu ülikooli teaduskool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles