Riigimaja kunstikonkursi võitis värvikirev tekstiil

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu riigimaja kunstikonkursi võitis Maryliis Teinfeldt-Grinsi teos.
Pärnu riigimaja kunstikonkursi võitis Maryliis Teinfeldt-Grinsi teos. Foto: RKAS

Aasta lõpus valmiva Pärnu riigimaja puhke- ja koosolekuruumi hakkab kaunistama Maryliis Teinfeldt-Grinsi värvirohke teos, mis võidutses Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) kevadel välja kuulutatud kunstikonkursil. 

Võidutöö “Kodutee” on Pärnu kesklinna maastikku stiliseeritult edasi andev ja värvirõõmu pakkuv nüüdisaegne tikitud tekstiilikunstiteos, mis pakub vaatajatele avastamisrõõmu.

Žürii hinnangul on võidutöö märgiline tänu materjalivalikule ja kombitavusele, andes kunstikogemuse vaegnägijatelegi ja sobitudes niiviisi hästi riigimajade ligipääsetavuse printsiibiga.

Teose autor avaldas, et võttis võistlusest osa eesmärgiga rikastada Eesti avalikku ruumi ajakohase tekstiilikunstiga. Teinfeldt-Grins on õppinud kõrgemas kunstikoolis Pallas, Läti kunstiakadeemia tekstiilikunsti kateedris ja praegu omandab teadmisi Eesti kunstiakadeemia magistrantuuris nüüdiskunsti õppekava järgi. 

Žürii hinnangul on võidutöö märgiline tänu materjalivalikule ja kombitavusele.
Žürii hinnangul on võidutöö märgiline tänu materjalivalikule ja kombitavusele. Foto: Rkas

Teise koha pälvis Mihkel Ilus monumentaalse maaliga “Torm”, mis kujutab abstraktsiooni loodusjõudude ja tahtejõu ilmingust. Maali väljendusrikkus ja elav pintslitöö loob taiese, mis oma visuaali ja kontseptsiooniga tekitab riigimaja saali hoogsa pausi.

Teise koha pälvis Mihkel Ilus monumentaalse maaliga “Torm”.
Teise koha pälvis Mihkel Ilus monumentaalse maaliga “Torm”. Foto: Rkas

Kolmanda koha saavutas Piret Bergmann maaliga “Kaheksa”, milles peegeldub kunstniku loodud maailm. Ühise juurestikuga eri liiki taime kujutav teos on allegooriline jutustus riigiasutustest ja seda koondavast riigimajast.

Kolmanda koha saavutas Piret Bergmann maaliga “Kaheksa”.
Kolmanda koha saavutas Piret Bergmann maaliga “Kaheksa”. Foto: Rkas

Kunstikonkursi žüriisse kuulusid Pärnu riigimaja hoone rekonstrueerimisprojekti sisearhitekt Evely Nurk, Eesti kunstnike liidu esindajad Liina Unt ja Andrus Joonas, Eesti kunstiteadlaste ja kuraatorite ühingu esindajad Maarin Ektermann ja Gregor Taul ning RKASi esindaja Kärt Vabrit.

Võitjalt tellitava teose hind on käibemaksuta 15 500 eurot. Võidutöö valmib 2022. aasta kevadel. Taies on mõeldud maja multifunktsionaalsesse puhke- ja koosolekuruumi.

Vabriti sõnutsi on riigimajade loomise idee alus riigi soov teenindada kodanikke parimal võimalikul viisil ja lihtsustada riigi ja kohaliku inimese vahelist suhtlemist.

Käesoleva aasta lõpus valmivasse Pärnu riigimajja koondub seni eraldi olnud kuus riigiasutust: sotsiaalkindlustusamet, tööinspektsioon, terviseamet, riigi tugiteenuste keskus, keskkonnainvesteeringute keskus ja rahandusministeerium oma  tööruumidega.

Riigimaja asub kunagise maavalitsuse majas Akadeemia 2, mis on ehitatud 1972. aastal arhitekt Miia Masso projekti järgi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles