Muinsuskaitseauhinda püüab mitu Pärnumaa mälestist

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Uuendatud Tori hobusekasvanduse kompleks on restaureeritud mälestise nominent.
Uuendatud Tori hobusekasvanduse kompleks on restaureeritud mälestise nominent. Foto: Mailiis Ollino/

Muinsuskaitseamet annab igal aastal välja aastapreemiaid, et tänada ja tunnustada möödunud aasta parimaid kultuuripärandi säilitajaid ja arendajaid. Pärnumaalt leidub nominente kolmes kategoorias.

Muinsuskaitseameti aastapreemiate nominendid valib välja ekspertide žürii avaliku ideekorje käigus tehtud ettepanekute põhjal. Žürii esimehe, muinsuskaitseameti peadirektori Siim Raie sõnutsi räägib kandidaatide püsivalt kõrge arv sellest, et kultuuripärand on inimestele oluline. 

“Eriti rõõmustav oli ülesseatud kandidaatide rohkus pärandi tutvustaja ja pärandihoidja kategooriates,” ütles Raie. “Neid inimesi, kes südame sunnil ja omast heast tahtest ning ajast hoiavad ja hooldavad meie ühist kultuurivara, on nii vabatahtlike kogukonnaliidrite kui omavalitsusjuhtide hulgas.”

Pärnu Hommiku 5 hoonete restaureerimine lõppes möödunud aasta lõpus.
Pärnu Hommiku 5 hoonete restaureerimine lõppes möödunud aasta lõpus. Foto: Urmas Luik

Muinsuskaitseameti aastapreemiaid jagatakse 13 valdkonnas: hästi restaureeritud mälestis, hästi restaureeritud kunstimälestis, hästi taastatud hoone muinsuskaitsealal või kaitsevööndis, uus ajaloolises keskkonnas, aasta leid, aasta tegu, pärandi tutvustaja, pärandihoidja, parim uurija, hea restauraator ja hea koostööpartner. Peale selle antakse välja muinsuskaitse elutööpreemia ja Agne Trummali nimeline noore muinsuskaitsja preemia.

Hästi restaureeritud mälestiste nominentide nimekirjast leiab Tori hobusekasvanduse hoonekompleksi. Pärnus asuvad Hommiku 5/1 ja Hommiku 5/2 pürgivad tunnustusele kui hästi taastatud hoone muinsuskaitsealala või kaitsevööndis. Aasta teo nominent on Tori vallavalitsuse restaureerimistoetuse käivitamine. 

Tänavu esitati preemiatele kõikjalt Eestist 79 kandidaati, laureaadid kuulutatakse välja 11. novembril MOMUs ehk mootorispordi muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles