Vanast õlletehasest leitud väärt dokumendid läbisid kiirituse ja sõidutati rahvusarhiivi

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Rahvusarhiivi töötajad sorteerisid loovlinnaku vedajate abiga arhiivi dokumendid väärtuslikeks ja väärtusetuteks, esimesed viidi Tartu arhiivi, teised aga hävitamisele.
Rahvusarhiivi töötajad sorteerisid loovlinnaku vedajate abiga arhiivi dokumendid väärtuslikeks ja väärtusetuteks, esimesed viidi Tartu arhiivi, teised aga hävitamisele. Foto: Lea Teedema

Kui kevadel asuti Pärnus 2008. aastal tootmise lõpetanud õlletehase ruumidesse loovlinnakut rajama, leiti hoone koristamise käigus ­tähelepanuväärne ruum: maast laeni dokumente täis

“Seal oli hästi palju tehase viimase tegevuse ajast jäänud kola ja me käisime terve maja läbi ja avastasime, et üks ruum on maast laeni dokumente täis,” kirjeldas arhiivi leidmist Sten Õitspuu, Pärnu loovlinnaku üks eestvedajaist. “Meile tundus, et ilmselgelt on ­tegu ajalooliste dokumentidega ja neid ei tohiks seal hoovi peal niisama tuhaks põletada,” jätkas ta. “Äkki on seal midagi säilitusväärset? Sellest tekkiski mõte ­teavitada rahvusarhiivi, ehk nad leiavad sealt midagi põnevat.”

Rahvusarhiivini jõudis teade dokumente täis ruumist mai lõpus. Juba 4. juunil käisid rahvus­arhiivi töötajad Pärnus asja lähemalt kaemas, nende hulgas arhivaar Lea Teedema. “Meie üles­anne oli materjal esialgu laias laastus sorteerida säilitamist väärivaks ehk arhiiviväärtuslikuks ja säilitamist mitteväärivaks ehk hävitamisele minevaks,” kirjeldas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles