Tammiste uue kooli ja kogukonnakeskuse alal algas arhitektuurivõistlus

Pärnu Postimees
Copy
Tammiste algkool-kogukonnakeskus kerkib Kellukese tee äärde praeguse lasteaia kõrvale.
Tammiste algkool-kogukonnakeskus kerkib Kellukese tee äärde praeguse lasteaia kõrvale. Foto: Mailiis Ollino

Tori vald koos arhitektide liiduga kuulutasid välja ülejärgmiseks aastaks Kellukese tee ääres valmima pidava Tammiste algkooli-kogukonnakeskuse ja selle ümbruskonna arhitektuurivõistluse.

Kaks kuud kestva võistluse eesmärk on leida lahendus nüüdisaegsele liikuma kutsuvale koolihoonele, atraktiivsele ja multifunktsionaalsele kogukonnakeskusele ning mitmekesisele välialale, mis täidaks areneva külakeskuse rolli. Võistlusala pindala on 64 000 ruutmeetrit ja uue hoone suuruseks umbes 3000 ruutmeetrit.

Žürii esimehe Jana Malõhi sõnutsi on väga oluline, et tulevane Tammiste lasteaed-algkool-kogukonnakeskus oleks nüüdisaegse ja atraktiivse õppekeskkonnaga hoone, kus sise- ja välikeskkond inspireerib ja toetab õpilase motivatsiooni, kasvatab ühtekuuluvustunnet kogukonnas ning on aktiivne kultuuri- ja spordielu süda.

Arhitektide liidu asepresident Marika Lõoke tunnustas Tori valda, kes mitme avaliku arhitektuurivõistlusega on otsinud kõrgetasemelise arhitektuuri terviklahendust.

“Arhitektide jaoks on käes järjekordne põnev väljakutse panustada ideedega kogukonnaarhitektuuri kujunemisse ja pakkuda välja lahendusi, mis vastaksid elanike vajadustele nüüdisaegses külakeskkonnas,” lausus ta.

Arhitektuurivõistluse žüriisse kuuluvad Tori vallavolikogu esimees Jana Malõh, Tori vallaarhitekt Kristjan Kullerkan, kogukonna esindaja Kristo Kaukver ning arhitektid Andres Ojari, Inga Raukas, Jaak Huimerind ja Xenia Sooniste. Võistluse auhinnafond on 30 000 eurot.

Tunamullu Tori vallas tehtud koolivõrgu analüüsis toodi esile, et sealkandis elab 174 põhikooliealist last, nendest 149 õpib väljaspool valda. Rahvstikuprognoosi järgi ei näi laste arv selles piirkonnas vähenevat. Elanike seas korraldati küsitluski, millega uuriti kohalike meelestatust algkooli rajamise suhtes. Enamik 188 vastanust oli selle poolt.

Tori vallavolikogu otsustas asutada valla hallatava Tammiste algkooli eelmisel aastal. Uus õppehoone valmib plaani järgi 2023. aasta septembris.

Uude koolihoonesse plaanitakse algkooliosa, mis sisaldab klasse, tugispetsialistide ruume, õpetajate tuba ja söögisaali. Ühtlasi on plaan rajada raamatukogu ja huvitegevuse ruumid, samuti saalikompleks, mida kool saab aulana kasutada, peale selle spordisaal duširuumidega.

Suurt osa nendest ruumidest võivad vabal ajal hakata kasutama kõik kogukonna liikmed, sest ruume kujundades on võetud arvesse, et hoone toimiks koolivälisel ajal piirkondliku kogukonnakeskusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles