Kihnu kultuuri instituut võttis käsile Sorgu saare päästmise (3)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Kihnu kultuuri instituut soovib koostada järgmiseks sügiseks Sorgu saare loodus- ja kultuuriväärtuste hoiukava.
Kihnu kultuuri instituut soovib koostada järgmiseks sügiseks Sorgu saare loodus- ja kultuuriväärtuste hoiukava. Foto: Meelis Kalme

Kihnu kultuuri instituudi nõukogu esimees Mark Soosaar püüab käima lükata Sorgu saare päästmise projekti, mille käigus peaks sündima Sorgu loodus- ja kultuuriväärtuste hoiukava ja ametisse leitama saarevaht.

Soosaare sõnutsi on kujunenud olukord, kus Sorgu loodus kannatab kormoranide pealetungi all ja linnud on vallutanud suurema osa saarest. Ehituskunsti ajaloo seisukohalt ainulaadne tuletorn ja sellega seotud hoonerühm on samuti hävimisohus.

Kihnu kultuuri instituudi nõukogu esimehe jutu järgi käis tänavu oktoobrini regulaarselt saarel veeteede ameti jurist Hannes Vask, kes vabatahtlikuna mitteametliku saarevahi ülesannet täitis ja nii tuletornil kui loodusel silma peal hoidis. Kahjuks ei saa tema enam oma vanaisa Johannes Hindi suvemajja Sorgule tagasi pöörduda, sest hukkus saare lähedal merel 1. oktoobril.

Sorgu kuulub 2003. aastast UNESCO väärtustatud Kihnu kultuuriruumi koos Manija, Kihnu saare ja paarikümne laiuga ning Kihnu saarestiku loodus on vääriselupaik Kihnu pärimuskultuuris, mida viljeleb saareline kogukond. Seetõttu on instituut teinud Pärnu linnavalitsusele, Kihnu vallavalitsusele, keskkonnaametile, transpordiametile ja muinsuskaitseametile ettepaneku koostada Sorgu loodus- ja kultuuriväärtuste hoiukava. See võiks valmida tuleva aasta sügiseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles