Lehmi elektri hinna tõusu ajal välja ei lülita, piimatootjad said röögatu energiaarve (11)

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
“Robotit ei saa välja lülitada, see peab töötama ööpäev läbi,” näitab Uida talu peremees Peeter Aassalu tehislüpsjat, millest esimene hakkas laudas inimjõudu asendama tosin aastat tagasi, hiljem toodi teinegi seltsiks.
“Robotit ei saa välja lülitada, see peab töötama ööpäev läbi,” näitab Uida talu peremees Peeter Aassalu tehislüpsjat, millest esimene hakkas laudas inimjõudu asendama tosin aastat tagasi, hiljem toodi teinegi seltsiks. Foto: Urmas Luik

Eesti piimatootjad kihutasid Taanist ette keskmiselt 25 kiloga lehma kohta, lüpstes ­tunamullu välja 10 053 kilo nagu kinnitusena tõuaretajate ja karjakasvatajate tublile tööle. Jaanuar aga algas neile tõdemusega, et eratarbijatele elektri ja maagaasi hinna hüvitamise käras on kodumaise toidu tootjad valitsuse ­tähelepanu alt väljas, nagu jäänuks neil voolumõõtjad novembrist seisma.

“Tootmisest ei räägi keegi,” nentis Uida talu uuendusmeelne peremees Peeter Aassalu.

Piim ei tule poest, vaid selle saamiseks tuleb teha iga päev tööd, mille seos elektri ja muude tootmiskulude tõusuga ei kajastu poes poole võrra kallinenud toidus.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles