Vaktsineerimistõenditega seoses tuleb muutusi

PP
Copy
Vaktsineerimistõendit saab ise luua patisendiportaalis.
Vaktsineerimistõendit saab ise luua patisendiportaalis. Foto: Kuvatõmmis

Tänasest lüheneb Euroopa Liidu COVIDi esimese vaktsineerimiskuuri järel loodud vaktsineerimistõendite kehtivus ühelt aastalt üheksale kuule, mis tähendab, et ligemale 15 000 inimese tõend kaotab kehtivuse. Peale selle muutub tõenditel tõhustusdooside märgistus ja alaealiste info kontrollirakenduses.

COVIDi-tõendite tehnilise lahenduse loonud tervise ja heaolu infosüsteemide keskus (TEHIK) teeb ülevaate, mida inimene teadma peab.

1. Oma tõendi peavad patsiendiportaalis digilugu.ee uuendama inimesed, kes on teinud tõhustusdoosi, kuid ­pole loonud uut tõendit, ja need, kes on teinud tõhustusdoosi, kuid kelle esimene vaktsineerimiskuur oli ühedoosiline.

Inimesed, kelle esimene vaktsineerimiskuur lõppes ­enne 7. maid 2021 ja kes ei ole teinud tõhustusdoosi, ­peavad uue tõendi saamiseks tegema tõhustusdoosi.

2. Tõhustusdoosi manustamise järel loodud tõend kehtib 12 kuud pärast selle ­tegemist.

3. Vaktsineerimistõendi märgistus muutub inimese jaoks, kelle esimene kuur oli ühedoosiline ning kes sai seejärel tõhustusdoosi. Praeguse 2/2 tõendi asemel saab ta luua uue märkega 2/1 tõendi, mis viitab, et tema esmane vaktsiinikuur oli ühedoosiline. Sellist märgistust loeb tõhustusdoosiks ka kontrollirakendus ja see on vajalik reisimiseks.

4. Inimesi, kelle tõend hakkab aeguma, teavitatakse sellest e-kirja teel 30 päeva ja paar päeva enne aegumist. Selleks on vajalik, et inimese eesti.ee aadress oleks suunatud isiklikule e-posti aadres­sile. Samuti näeb seda infot patsiendiportaalis digilugu.ee. Samuti saab kehtivuse kohta infot vaktsineeri.ee veebilehel oleva kalkulaatoriga.

5. Alla 18aastaste lõpetatud kuuri vaktsineerimistõend kehtib 15 kuud. Kontrollija saab rakenduses oranži teate, et peab küsima tõendi omaniku vanust tõendavat dokumenti. Reisimisel on alaealiste tõendi kehtivus samamoodi nagu täiskasvanutel üheksa kuud.

6. Enne 21. oktoobrit läinud aastal loodud 180päe­vase kehtivusajaga tõendite omanikel oleks samuti soovitatav luua uus tõend. Aegunud tõendeid saab kasutada vaid siseriiklikult ja juhul, kui tõendi kontrollija kasutab kontroll.digilugu.ee rakendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles