Pärnu lõpetab Sotšiga sõpruslepingu

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu linnavolikogu võttis 22. sõjapäeval vastu avalduse Ukraina toetuseks.
Pärnu linnavolikogu võttis 22. sõjapäeval vastu avalduse Ukraina toetuseks. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu otsustas üles öelda 1994. aastal sõlmitud Sotši ja Pärnu vahelise sõpruse ja koostöö lepingu. Selle poolt hääletas 26 volikogu saalis olnud saadikut, erapooletuks jäid ekrelased Siimo Lopsik ja Valmar Veste. Samuti võeti 22. sõjapäeval vastu avaldus Ukraina toetuseks.

Volikogu mõistis hukka Venemaa Föderatsiooni agressiooni Ukrainale ja pidas oluliseks lõpetada kõik koostöölepped ja suhted Venemaa Föderatsiooniga.

“Venemaa-Ukraina sõja valguses ei ole Sotšiga koostöölepingut jätkata eetiline,” ütles eelnõu esitanud volikogu esimees Andrei Korobeinik.

Koostöö Sotšiga sai alguse 1991. aastal, kolm aastat hiljem jõuti ametliku koostöölepinguni. Pärnu delegatsioon käis Sotšis viimati 2011. aasta novembris, mil seal toimusid Sotši päevad ja linnapea kutsus Pärnu esindajad külla.

Pärnu linnavolikogu võttis vastu ka avalduse Ukraina toetuseks, mõistis hukka Venemaa Föderatsiooni kuriteod ning nõudis Vladimir Putini vastutusele võtmist.

“Pärnu linnavolikogu mõistab hukka Venemaa Föderatsiooni kuritegeliku ja inimvaenuliku sõjategevuse Ukrainas. Rünnak Ukraina riigi ja rahva vastu on rünnak rahu ja rahvusvahelise õiguse vastu. Pärnu linnavolikogu toetab Ukraina iseseisvust ja Ukraina rahva õigust ise oma tuleviku üle otsustada,” seisab avalduses.

“24. veebruaril ründas Venemaa Föderatsiooni sõjavägi Ukraina Vabariiki. Venemaa presidendi Vladimir Putini ja tema kaaslaste korraldatud kuritegeliku rünnaku all on ukrainlaste õigus oma riigile. Me ei tunnusta kunagi Venemaa Föderatsiooni okupatsiooni Ukrainas. Nõuame Vene vägede viivitamatut lahkumist Ukraina Vabariigi territooriumilt. Vladimir Putin tuleb sõjakuritegude eest vastutusele võtta.

Pärnu linn lõpetab koostöö Venemaa Föderatsiooni linnade ja omavalitsustega. Toetame Venemaa linnade osaluse peatamist rahvusvahelistes omavalitsusorganisatsioonides. Teeme teistele Eesti omavalitsustele ettepaneku lõpetada koostöö Venemaa omavalitsustega.

Pärnu annab omapoolse panuse Eesti riigi ja Eesti liitlaste Ukrainale suunatud tegevustesse. Toetame nende infokanalite leviku piiramist, mis levitavad vaenulikku sõjapropagandat ja vahendavad valeinformatsiooni ning õhutavad vihkamist. Me ei tee koostööd asutuste, organisatsioonide ja isikutega, kes õigustavad või toetavad Venemaa Föderatsiooni agressiooni Ukraina vastu.

Pärnu linn toetab Ukraina inimesi ja iseseisvat Ukraina riiki. Koostöös partnerite, Eesti riigi ja kodanikuühendustega abistame Ukrainast saabuvaid sõjapõgenikke. Kasutame kõiki oma võimalusi, et tagada neile inimestele peatuskoht, töö ja teenused ning nende lastele ligipääs haridusele.”

Avalduse vastuvõtmise poolt hääletasid kõik 34 saalis olnud volinikku.

Eelnõu esitas üheksa saadikut volikogu erakorralisel istungil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles