Firmad saastasid keskkonda pea kolme miljoni euro eest

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Hästilagunenud turba kaevandamise eest peab ettevõte maksma kohalikule omavalitsusele 29 senti kaevandatud tonni kohta.
Hästilagunenud turba kaevandamise eest peab ettevõte maksma kohalikule omavalitsusele 29 senti kaevandatud tonni kohta. Foto: Urmas Luik

Möödunud aastal deklareerisid Pärnumaa ettevõtted keskkonna saastamise eest makstud tasusid pea 2,9 miljonit eurot.

Keskkonnatasu maksavad ettevõtjad, kelle tegevuse ulatus või viis nõuab keskkonnaluba, tasusid rakendatakse põhimõttel “saastaja maksab”. Selle eesmärk on vältida või vähendada loodusvarade kasutamise, saasteainete keskkonda heitmise ja jäätmete kõrvaldamisega seotud võimalikku kahju. Kulud, mis saaste vältimiseks, piiramiseks ja käitlemiseks tehakse, katavad keskkonna saastajad ise.

Kõige suuremad saastajad Pärnumaal on kaevandajad, nende keskkonnatasud ulatusid 1,3 miljoni euroni. Oma tegevusest jäänud jäätmete kõrvaldamise eest maksti 852 000 eurot ning vee erikasutuse eest 361 000 ja vee saastamise eest 160 000 eurot. Veel 204 000 eurot maksid Pärnumaa ettevõtted õhu saastamise eest.

15 maakonna seas on Pärnumaa ettevõtted keskkonnatasude poolest neljandal kohal, meist eespool on Jõgevamaa ligemale 3,5 miljoni euroga, Harjumaa 13,6 miljoni euroga ning kõrgeimal kohal troonib Ida-Virumaa pea 60 miljoni euroga. Kokku deklareerisid Eesti ettevõtted 2021. aastal keskkonnatasusid 89 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles