Kaasava eelarve potist jagub ampse osavaldadelegi

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu jõe paremkaldal asuv pump track valmis linna kaasava eelarve abil.
Pärnu jõe paremkaldal asuv pump track valmis linna kaasava eelarve abil. Foto: Lilli Tölp

Eile kuulutas Pärnu linnavalitsus välja kaasava eelarve ideekonkursi, kuhu mõtete esitamine algab 23. mail.

Kaasava eelarve eesmärk on rajada linnaruumi linlasi huvitavaid objekte, mis pakuvad avalikku hüve ja on enamiku ajast kõigile tasuta kasutada. Konkursi tulemusena valminud objektid ei tohi tuua kaasa ebamõistlikke kulusid linna järgmiste aastate eelarvetele.

Ettepanekuid saavad kaasavasse eelarvesse teha nii füüsilised kui juriidilised isikud 13. juuni südaööni omavalitsuse infosüsteemis Volis.

Enne idee esitamist tasub mõelda, kas ettepanek vastab linnaarengu eesmärkidele ja aitab lahendada mõnd kohalikku probleemi. Seejuures tuleb oma mõtet hinnata perspektiivitundega: kui idee peaks võitma, kuidas mõjub see konkreetsele asukohale ja linnaruumile laiemalt. Analüüsida võiks sedagi, kui palju potentsiaalseid kasutajaid sel objektil on ja kas mõte on teostatav.

Kaasava eelarve formaat on parim viis mõjutada ise otseselt linna arengut.

 

Irina Talviste, Pärnu abilinnapea

Erinevalt varasemast on kaasava eelarve summa, 80 000 eurot keskuslinna ja osavaldade vahel juba enne hääletust ära jagatud. Keskuslinn saab kuni 50 000 ja Audru, Paikuse ja Tõstamaa osavald igaüks 10 000 eurot.

“Selline jaotusviis aitab kaasa, et igas osavallas teostataks kindlasti vähemalt üks kaasava eelarve idee ja seda isegi siis, kui osavalla idee platseerub rahvahääletusel üldises pingereas kuhugi tahapoole,” selgitas Pärnu abilinnapea Irina Talviste.

Kuna esitatavate ideede miinimummaksumus on 3000 eurot, sõltub teoks saavate mõtete täpne arv hääletusele jõudnud ettepanekute eeldatavast hinnast ja hulgast ning inimeste antud häältest.

Tähtajaks esitatud ideid hindab esmalt linnavalitsuse komisjon, kuhu kuuluvad eri valdkondade spetsialistid ja osavallakeskuste juhid. Seejärel lähevad ettepanekud rahvahääletusele, mis toimub oktoobris.

Võiduideed tuleb ellu viia 2023. aasta jooksul, seda teeb Pärnu linnavalitsus või sõlmitakse idee esitajaga sihtfinantseerimise leping, et ta saaks mõtte ise realiseerida.

Abilinnapea kutsub kõiki keskuslinna ja osavaldade elanikke aktiivselt ideid esitama ja hiljem neile hääli andma. “Kaasava eelarvega pakume linnakodanikele võimalust luua meie kodulinnas midagi, mille järele tuntakse päriselt puudust. Kogukonnad, kes keskuslinnas ja osavaldades toimetavad, peaksid nüüd kindlasti oma mõttetalgutel kogunenud heade, innovaatiliste ja linnaruumi rikastavate ideedega välja tulema. Kaasava eelarve formaat on parim viis mõjutada ise otseselt linna arengut,” rõhutas Talviste.

Eelmistel aastatel on kaasava eelarve abil valminud näiteks Raba5 ekstreemspordikeskus (nüüdne Pernova rulapark), jõeäärne pump track ehk trikirada, Rääma väliujula, Raeküla spordi- ja mänguväljak ning keskranna välijõusaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles