Mihkli kalmistu punamonument kadus üleöö (5)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Laupäeva õhtul avanes Mihkli kalmistul kohas, kus varem kõrgus punamonument, selline vaatepilt.
Laupäeva õhtul avanes Mihkli kalmistul kohas, kus varem kõrgus punamonument, selline vaatepilt. Foto: Erakogu

Lääneranna vallas Mihkli kalmistult läks nädalavahetusel kaduma sinna 1960. aastel püstitatud punamonument.

Kalmistuvaht Mare Räägu sõnutsi sai ta monumendi kadumisest teada üleeile hommikul, kui sellest rääkis üks kohalik, küsides, kas ta teab asjast midagi.

Räägu jutu järgi tegi ta surnuaias tööd reedel ja siis oli kalmistu tagumises otsas asuv Nõukogude sõduritele püstitatud monument veel alles. Laupäeval oli kalmistul kaks matust. Siis ei olnud Räägul kalmistu tagumisse otsa asja.

Seetõttu arvas ta, et päevasel ajal keegi monumenti sisse vehkimas ei käinud. “Arvatavasti viidi see ära ööl vastu laupäeva,” märkis ta.

Kalmistuvahi meelest kasutasid monumendi äraviijad traktorit. “Sõidetud on üle kalmistu aia,” kirjeldas ta sündmuskohta, märkides, et kalmistu aed on umbes põlvekõrgune. “Seal olid suured traktorijäljed.”

Kalmistuvahi arvates pidi selleks, et liigutada umbes meetrikõrgust Saaremaa dolomoiidist monumenti, millel on nii eesti kui vene keeles kiri “Igavene au kangelastele, kes langesid võitluses nõukogude kodumaa vabaduse ja sõltumatuse eest”, kasutama tehnikat. “Üks või kaks inimest seda tõsta ei jõua,” nentis ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles