Kaart ⟩ Suurt osa Pärnu jõe kallastest ohustab maalihe

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Muu hulgas on vast valminud uuringu järgi lihkeohtlik Pärnu jõe kallas Pärnu külje all Tammistes.
Muu hulgas on vast valminud uuringu järgi lihkeohtlik Pärnu jõe kallas Pärnu külje all Tammistes. Foto: Mailiis Ollino

On veebruar, nädalavahetus. Audru jõe kaldal Tamme talus puuritakse kaevu tarbeks pinnast, kui järsku hakkavad puud liikuma ja maa käriseb nagu kangas. Puud langevad ja päratu puurimismasin vajuks nagu maa alla, seda koos 200 meetri jõeäärse maaga. Kõik see jääb mitu meetrit allpool pidama.

Neli kuud hiljem on talu juures laiutav lõhe ammu tasandatud ja geoloogide kinnitusel ei tohiks seal rohkem maalihkeid tulla. Siin-seal maakonnas aga küll.

Paar nädala eest esitles keskkonnatehnoloog-geotehnik Annette Talpsep osaühingust IPT Projektijuhtimine Tori vallavolikogule tellitud uuringut valla lihkeohtlikemate kohtade kohta. Nagu selgus, hõlmab see suurt osa nii Pärnu kui Sauga jõe kallastest, seda just suuremate jõelähedaste asulate juures.

Pärnu jõe kõige lihkeohtlikemateks kohtadeks hinnati terve Sindi linna äärne kallas, osa Tammiste küla veerest ja kallas Urumarja külast üle jõe. Potentsiaalselt lihkeohtlikuks peetakse ka Tori aleviku serva kaldaid. Pärnu linnale ohtu ei ole. Samal ajal hinnati suur osa Sauga jõe kaldast lihkeohtlikuks Eametsa küla juures, kus kaldad väga järsud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles