Haiglast päevapealt vallandatud töötaja kaebas maakohtu otsuse edasi

Sirle Matt
, reporter
Copy
Kristjan Puusild, kes töötas Pärnu haiglas psühholoogina, vabastati läinud aasta mais päevapealt ametist. 
Kristjan Puusild, kes töötas Pärnu haiglas psühholoogina, vabastati läinud aasta mais päevapealt ametist. Foto: Mailiis Ollino

Esimese astme kohus otsustas, et Pärnu haiglal oli õigus ühiskonna huve silmas pidades päevapealt lahti lasta seal psühholoogina töötanud Kristjan Puusild, kes keeldus koroonatestimisest.

Puusilda esindava advokaadi Jaanika Reilik-Bakhoffi sõnutsi oli Pärnu maakohtu otsus äärmiselt üllatav, kuna kehtiv õigus ei luba sellist vallandamist.

Tallinna ringkonnakohusse esitatud kaebuses seisab, et maakohus ei ole analüüsinud töötaja tööülesandeid, testimisnõude põhjendatust ega sedagi, miks ei olnud võimalik tööd ümber korraldada või kasutada töö tegemisel isikukaitsevahendeid.

Puusilla ja Pärnu haigla suhted läksid sassi mullu kevadel, kui raviasutus võttis ette lisasammud, piiramaks koroonaviiruse levikut. Tööandja kohustas kõiki vaktsineerimata töötajaid andma iga seitsme päeva järel COVID-19-proovi.

Puusild pole päri, nagu oleks ta keeldunud proovivõtmisest. Ta polnud nõus nimelt andma nina-neeluproovi, tuues üheks põhjuseks, et tal on esinenud ninaverejookse. Niisiis soovis Puusild teistsugust testimise meetodit. Seda aga talle ei võimaldatud ja Pärnu haigla vallandas töötaja mullu mais, mõni päev pärast vaktsineerimata töötajatele testimisnõude kehtestamist.

Kristjan Puusild pole päri, nagu oleks ta keeldunud proovivõtmisest. Ta polnud nõus andma nina-neeluproovi.

Advokaat juhtis maakohtus tähelepanu sellele, et tööandja ei kaalunud ühtegi teist võimalust ega arvestanud, et töötaja oli täitnud oma tööülesandeid mitme COVIDi-laine jooksul probleemideta.

Pärnu maakohus leidis, et sel ajal olid rangemad kontrollimeetmed haiglas vajalikud, sobivad ja proportsionaalsed ning töölepingu erakorraline ülesütlemine õige. Kohus nõustus Puusillaga selles suhtes, et igal inimesel on õigus oma tervisega seotud otsuseid vastu võtta. Ent kohus märkis, et tuleb arvestada ühiskonna huvidega. Samuti sellega, et vabadus ühes küsimuses võib tuua kaasa piirangud mõnes muus suhtes.

Maakohtu otsusega jäid Puusilla kanda nii tema enda kui Pärnu haigla õigusabikulud 4500 eurot. Pärnu haiglat esindas vaidluses advokaadibüroo Ellex Raidla. Puusilla menetluskulusid rahastas osaliselt MTÜ Eesti Tsiviilallianss, mis on koroonapiirangute ja vaktsineerimisvastane ühendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles